Miras hukuku gereğince, yasal ve atanmış mirasçılar üç ay içince bir dilekçe ile dava açarak mirası reddedebiliyor. Peki reddi mirasta görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Reddi mirasta görevli mahkeme!
Miras, bir kimsenin vefatı halinde kanuni mirasçılarına kalıyor. Miras, taşınır ve taşınmaz mal varlıkları olduğu gibi, borç da olabiliyor.
Bu gibi durumlarla karşılaşan mirasçılar, mirası reddetme hakkına sahip oluyor. Miras Hukuku esasları gereğince; Yasal ve atanmış mirasçılar mirası reddedebiliyor.Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. İlgili hakim, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.
Miras, üç ay içinde reddedilebiliyor. Önemli nedenlerin varlığı hâlinde sulh hâkimi, yasal ve atanmış mirasçılara tanınmış olan ret süresini uzatabiliyor veya yeni bir süre tanıyabiliyor.
Reddi miras süresi, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın vefatını öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.
Peki reddi mirasta görevli mahkeme neresidir? Reddi miras davası hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Reddi miras dilekçesinin, Sulh Hukuk Mahkemesine verilmesi gerekiyor.Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.
Mirasın reddi dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com