Reddi miras veraset ilamından sonra mı yapılır?

veraset ilamı alındıktan sonra miras reddedilebilir mi

Vefat halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren belge veraset ilamı oluyor. Peki Reddi miras veraset ilamından sonra mı yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Reddi miras veraset ilamından sonra mı yapılır?
Vefat durumunda, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren belge veraset ilamı oluyor. Bu belge mirasçılık belgesi olarak da biliniyor.

Veraset ilamı, mirasçılardan birinin müracaatı üzerine Sulh Hukuk Mahkemesi’den alınabiliyor. Veraset ilamı; 01.10.2011 tarihinden itibaren sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor.

Peki Reddi miras veraset ilamından sonra mı yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Medeni Kanun gereğince miras veraset ilamı alındıktan sonra reddedilebiliyor. Kanunen miras, 3 ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.

Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir.

Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.

Mirasçılardan biri tarafından ret
Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.

Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, mirasbırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, mirasbırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır.

Veraset ilamı çıkarmak için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com