Miras yoluyla mirasçıya mal varlığının yanı sıra yüklü borçlar da kalabiliyor. Bu durumlarda Reddi miras imkanımız var mı? diyorsanız işte yanıtı…
Reddi miras imkanımız var mı?
Miras, bir kimsenin vefatından sonra yasal mirasçılarına kalan malları olarak biliniyor. Miras yoluyla mirasçıya mal varlığının yanı sıra yüklü borçlar da kalabiliyor. Bu durumlarda Reddi miras imkanımız var mı? diyorsanız işte yanıtı…
Kendisine miras kalan mirasçıların bu mirası kabul etme hakkı olduğu gibi reddetme hakları da bulunuyor.Ancak reddetme işinin kanunda belirtilen süreler içerisinde ve belirtilen şekilde yapılması gerekiyor.
Aksi takdirde miras kabul edilmiş sayılıyor. Yasal ve atanmış mirasçılar, kalan mirası üç ay içerisinde reddedebiliyor.
Mirasın reddi süresi, kanuni mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri;
Vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.
Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor.
Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesi tarafından özel kütüğüne yazılıyor ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.
Reddi miras dilekçesi nereye verilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com