Yasal ve atanmış mirasçılar mirası üç ay içinde reddetme hakkına sahip oluyor. Peki reddi miras hangi şartlarda yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirasçılara her zaman menkul veya gayrimenkul varlığı miras olarak kalmayabiliyor, kimi zaman ödenmesi güç olan borçlar da mirasçıya kalabiliyor. Bu gibi durumlarda yasal mirasçılar, mirası reddetme hakkına sahip oluyor. Böylece miras olarak kalan borçlardan ve mesuliyetten de kurtulunmuş oluyor. Peki reddi miras hangi şartlarda yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Medeni kanun esaslarında yer alan maddelere göre mirasın reddi için süre üç ay oluyor.Mirastan vazgeçmek isteyenlerin 3 ay içerisinde yazılı ve ya sözlü olarak Sulh Hukuk Mahkemesine başvurması gerekiyor.
Mirastan vazgeçilmesi için verilen süre, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten itibaren başlıyor. Mirasın reddi işlemleri için mahkemeye yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunulması gerekiyor.
Üç ay içinde yapılan ret beyanı,mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesi tarafından özel kütüğüne yazılıyor ve mirası reddeden kişi isterse kendisine reddi gösteren bir belge de verebiliyor.Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor.
Miras hukuku reddi miras yapamayacak kişiler de bulunuyor.Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak mirasın paylaşma işlemlerine karışan , mirasın olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya murisin işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da miras mallarını gizleyen veya kendisine mal eden mirasçı, mirası reddedemiyor.
Reddi miras yapıldığında miras kime kalır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com