Vefat eden bir kişi istediği kişiye miras bırakabiliyor.Yasal veya atanmış mirasçılar tarafından miras reddedilebiliyor. Peki reddi miras davasında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Medeni kanun hükümlerinde de yer alan maddelere göre mirasın reddi için süre üç ay içinde yapılabiliyor.-Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Mirastan vazgeçmek isteyenler üç ay içerisinde yazılı ve ya sözlü olarak bu işlemi gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlamış oluyor.
Miras hukuku reddi miras yapamayacak kişiler de bulunuyor. Miras red süresi sona ermeden mirasçı olarak mirasın paylaşma işlemlerine karışan , mirasın olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya murisin işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da miras mallarını gizleyen veya kendisine mal eden mirasçı, mirası reddedemiyor.Peki reddi miras davasında yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Reddi miras davasında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge veriliyor.
Reddi miras için dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com