Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir yatırımlarının geniş bir yelpazede Bütünşehir’e yayılışının 2. yılını değerlendirdiği basın toplantısında, kentin son 7 yılında Büyükşehir’in 20 yıllık tarihinde yapılanlardan daha fazla hizmetle buluştuğunu belirterek Yıldırım metrosunun müjdesini verdi.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Yıldırım Bayezid Salonu’nda yapılan toplantıya AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, ilçe belediye başkanları ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının yanı sıra basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Başkan Altepe’yi dinleyenler arasında Balkanlardan gelen Giozde Kantonu Başbakanı Emir Okoviç, Giozde İslam Birliği Başkanı ve Kanton Orman Sorumlusu Kenan Kanliç, Giozde Müftüsü Remzi Pitiç ile Stadigrad Belediye Başkanı İbrahim Hacıbayriç de vardı.
“Bursa, artık bir dünya kenti”
Bursa’nın değerlerinin ve kaynaklarının zenginliğini hatırlatarak sözlerine başlayan Başkan Altepe, “Bursa, artık bir dünya kenti olma yolunda hızlı gelişmelerini her alanda sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi olarak gelişmiş bir marka kenti oluşturmak için her alanda faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz. Çalışınca oluyor. Bursa, son 7 yılda, Büyükşehir Belediyesi’nin 20 yıllık tarihinde yapılan yatırımlardan daha fazla hizmetle buluştu. Büyükşehir Belediyesi olarak sadece kent merkezinde değil, ilçelerde de hizmetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.
Başkan Altepe, 7 yılda raylı sistemde 31 km, hedeflenen 450 tarihi ve kültürel miras projelerinden 258 proje, 232 spor tesisi, 916 km yol çalışmalarının tamamlandığını ve 472 milyon TL (472 trilyon) kamulaştırma yapıldığını örnekledi.
Unesco Dünya Mirası Listesi’ne giren Bursa’nın ‘Dünya Kenti’ olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, tarihi ve kültürel miras yatırımlarından sosyal hizmetlere kadar her konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi.
“Yıldırım Metrosu, nefes aldıracak”
Başkan Altepe, Bursa’yı daha ulaşılabilir bir kent haline getirmek için ulaşıma önem verdiklerini ifade ederek, mevcut raylı sistem hatlarına yenilerinin ekleneceğini, Bursa’nın İstanbul’a açılan kapısı olan Yalova Yolu üzerinde T2 adlı raylı sistem hattında çalışmaların başladığını söyledi. Başkan Altepe, teleferiğin de şehir içi hatlarla raylı sistemle bağlantısının sağlanacağını, hem vatandaşların hem de turistlerin Mudanya’da denizle Uludağ’da da kayakla buluşmasının sağlanacağına dikkati çekti. Ulaşımda çağ atladıklarını söylediği konuşmasında Yıldırım İlçesi’ndeki trafiğe nefes aldıracak ‘Yıldırım Metrosu’nun müjdesini veren Başkan Altepe, “Bursa’nın Yalova Yolu’nun önümüzdeki 1 – 1,5 yılda çehresini değiştirecek olan T2 hattında çalışmalarımızı sürdürürken aynı zamanda Yıldırım’a da nefes aldıracak ‘Yıldırım Metrosu’na başlıyoruz. Bu da bugünün sürprizi olsun. Yıldırım’da tamamen yeraltından ulaşım sağlayacak olan 6 kilometrelik ‘Yıldırım Metrosu’ Gökdere’den Şevket Yılmaz’a kadar uzanacak. Gökdere, Beyazıt Caddesi, Davutkadı, Baruthane, Siteler, Değirmenlikızık ve Prof. Tezok Caddesi gibi istasyonları da bulunacak olan hattı tamamen yeraltından sisteme alacağız” diye konuştu.
“Bursa’nın kördüğümlerini çözüyoruz”
Bursa’yı demir ağlarla örmeye devam ettiklerini vurgulayan Başkan Altepe, Görükle’nin merkezine ilave bir hat daha yapılacağını kaydederek, “Bursa hızla gelişiyor, ekonomi büyüyor. Bursa’nın kördüğümlerini çözüyoruz” dedi.
Başkan Altepe, Demirtaş ve Buttim kavşaklarının kente değer kattığını belirtirken, Beşyol, Panayır kavşakları ile Kaplıkaya köprüsü gibi çalışmalarıyla ilçelerdeki yol çalışmalarının sürdüğüne vurgu yaptı. Başkan Altepe, 30 metrelik yolda 2. Etap çalışmalarının başladığını ifade ederek, Çelebi Mehmet Bulvarı’nın ardından Yavuz Selim ve Ulus üzerinden Kestel ve Gürsu’ya kadar uzanacak olan etabına da Yunus Emre Bulvarı adı verileceğini belirtti. Bursa’nın BUDO ile deniz yoluyla İstanbul’a daha da yaklaştığını kaydeden Altepe, BUDO’nun Büyükçekmece’ye de sefer yapacağını sözlerine ekledi.
“Bursa havacılık sektörünün merkezi olacak”
Büyükşehir Belediyesi’nin araç filosunun da her geçen güç kazandığını kaydeden Başkan Altepe, “Yenişehir Havaalanı’nın potansiyeli, her geçen gün artıyor. Bu noktada Büyükşehir Belediyesi’nin 6 ayla başlayan ve 14 aya ulaşan ücretsiz toplu taşıma hizmeti verişi önem taşıyor. Yakında 2 – 3 TL gibi cüzi bir şehir içi ücretlendirmesiyle bu taşıma hizmetine devam edeceğiz. Yunuseli Havaalanı ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Aynı zamanda Bursa’yı havacılık anlamında dünya ülkeleriyle buluşturan bir hizmete daha adım atarak, Almanya’daki bir uçak fabrikasını Bursa’ya kazandırdık. Bursa’nın havacılıkla ilgili daha da ilerlemesi için Uludağ Üniversitesi’nde havacılık bölümü oluşturulmasını sağladık. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’ndeki faaliyetlerimiz ve kent dinamiklerinin de çabalarıyla Bursa’nın havacılıkta da örnek olacağını gözler önüne seriyoruz” şeklinde konuştu.
Yerli üretim potansiyeli
Başkan Altepe, Bursa’nın ciddi atılımlar yaptığını dile getirerek, “Bursa’da yerli üretim faaliyetlerini destekliyor ve çok önemsiyoruz. Yerli tramvay üretimimizle, 440 trilyon kârımız oldu ki bu da 4 Sivas stadı, 3 tane Beşiktaş stadı demek… Raylı sistem araçlarımızın 6’sı hazır. Raylı sistem deyince Bursa akla geliyor. Bu konuda dünya ülkeleri arasında 7’ye girdik, uçak üretimine adım atan ülkeler arasında da ilk 10’dayız. Bundan sonraki hedefimiz yerli savunma sisteminin oluşturulmasıdır” dedi.
Başkan Altepe, yerli savunma sanayi için de Bursa’da üretim kapasitesinin olduğunu kaydederek, “Hızlı büyüyen Bursa’da yenilenme ve gelişme devam ediyor. Kentsel dönüşüm ve termal turizm adımlarıyla bu dönüşümün sağlanacağına inanıyoruz. Bursa’nın en büyük hedeflerinden biri turizm kenti kimliğidir. 115 km deniz ve 170 km de göl olmak üzere çok geniş bir sahili bulunan Bursa’da tüm sahillerimizde güzel çalışmalar yapıyoruz. Sahiller Bursa’ya değer katacak” diye konuştu.
“Termal kent kimliği öne çıkacak”
Eskiden ‘kaplıca kenti’ olan Bursa’nın bugün sanayiyle öne çıktığını anlatan Başkan Altepe, “Bursa’da eski değerini kaybeden termal turizmi canlandırmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sadece merkezde değil, tüm ilçelerimizde nerede bir sıcak su varsa orada termali canlandırmayı hedefliyoruz. Kent merkezinde de Çekirge’den Sıcaksu’ya uzanan bölgeyi termal bölge olarak düşünüyoruz. Mevcut 200 bin metrekare alanda, bu oran büyüyebilir, termal tesisler kazandırmak çok önemli. Öte yandan Gemlik’e de bir termal tesis kazandıracağız. Orhaneli’deki devlet hastanesini de termal bir tıbbi merkez olarak ilçeye kazandıracağız” dedi.
Bursa’da dağ yöresinin gelişmesini çok önemsediklerini ifade eden Başkan Altepe, hem dağ yöresinin hem de kentin diğer ilçelerinin tarihi, turistik ve doğal güzellikleriyle geleceğe taşınması için çabaladıklarını kaydetti.
Karacabey Longozu’ndan Nilüfer Çayı’nın temiz akması için yapılan çalışmalara, İznik’teki bazilikanın keşfinden ve antik tiyatronun restorasyonuna kadar tüm bölgelerde önemli adımlar atıldığını belirten Başkan Altepe, henüz onay aşamasında olan bazı projeleri anlatamadığını da söyledi.
Uluabat Gölü Eko Turizm Projesi’nin Bursa’nın vizyon projelerinden biri olduğunu hatırlatan ancak Bakanlık’tan onay için beklediklerini belirten Başkan Altepe, çevre ve altyapıda da önemli çalışmaları yapıldığını kaydetti.
“Bursa kazansın”
‘Yeryüzünün cennet köşesi’ dediği Bursa’nın her alanda sağlıklı ve modern bir geleceğe emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Başkan Altepe, “Bursa’yı tüm değerleriyle geleceğe taşıyalım, dünyaya duyuralım istiyoruz. Bursa için çalışıyoruz. Bursa kazansın istiyoruz. Benim bütçem onun bütçesi yok, hedef Bursa’nın gelişmesi ve kazanmasıdır. Arkeopark’ın açıkhava müzesi oluşundan Uludağ’daki dağcı sığınağına, Kültürpark’taki Açıkhava tiyatrosunun yenilenmesinden bilim ve teknoloji merkezi ve Büyükşehir Stadyumu ile her semte kazandırılan spor tesislerine kadar her konuda Bursa’nın geleceği için çalışıyoruz.
Yeni Akit