Isı pay ölçer çalışma prensibi olarak her radyatöre bir pay ölçer takılıyor ve tüketilen enerji miktarı üzerinden ödenecek yakıt bedeli hesaplanmış oluyor. Peki radyatör kapalı olsa da para öder miyim? diyorsanız işte yanıtı…
Radyatör kapalı olsa da para öder miyim?
Isı pay ölçer her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacı oluyor.
Monte edildiği odanın ısıtılması için ne kadarlık bir enerji harcandığının tespitini sağlıyor, böylece de adaletli bir faturalandırma yapılabiliyor. Termostatik vanaların da kullanılması durumunda % 30’a varan yakıt tasarrufu sağlıyor.
Yeni ya da eski , içinde kalorifer peteği bulunan tüm binalarda payölçer kullanılabiliyor.Eski yeni tip fark etmeksizin ev içinde bulunan her peteğe bir adet pay ölçer takılıyor. Cihaz montajı teknik ekiplerce kolaylıkla yapılıyor.
Pay ölçer cihazı, peteğin ve odanın sıcaklığını ayrı ayrı ölçüyor. Aradaki ısı farkına göre tüketim hesaplıyor. Peki radyatör kapalı olsa da para öder miyim? diyorsanız işte yanıtı…
Isı pay ölçerli sistemlerde radyatörler tamamen kapatılamıyor. Yönetmeliğe göre evin sıcaklığı 15°C altına düşürülemiyor. Bu zorunluluğun amacı, daireler arasında haksız ısı geçişine engel olmak olarak ifade ediliyor.
Ayrıca giriş, merdivenler ortak alanların ısıtılmasından gelen bir pay da, dairelerin bireysel ısınma giderlerine ilave ediliyor.
Isı pay ölçer zorunlu mu 2016?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com