Mimari projelerin yapımı öncesinde temin edilmesi gereken belgeler arasında plankote de bulunuyor. Peki plankote ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı…
Plankote ne işe yarar?
Mimari projelerin yapımı öncesinde temin edilmesi gereken belgeler arasında plankote de bulunuyor. Peki plankote ne işe yarar? diyorsanız işte yanıtı…
Plankote, altlık teşkil etmek amacıyla hazırlanan ve arazinin topografik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalar oluyor.
Plankote için yapılan ölçmeler istenilen hassasiyete bağlı olmak üzere iki şekilde yapılıyo.
-Trigonometrik yükseklik ve kutupsal koordinat ölçme yöntemi ile yapılan plankote: Bu yöntemde 3-5m de bir arazinin belirtilen yöntemlerle kotlarının alınması, hesaplanması ve uygun ölçekte çizimi gerekiyor.
– Karelajlı Plankote: Bu yöntemde arazi hassasiyet kriterine göre her 3-5m de bir çakılan kazıklarla kare ağına bölünüyor. Daha sonra bu kare ağında geometrik nivelman yapılmak sureti ile her bir kazığın mm hassasiyetinde kot değerleri hesaplanıryo.
Arazinin belirli aralıklarla, sistematik olarak kotların belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma ve sonuç ürün olarak meydana gelen, kotlu/ölçekli kroki plankote oluyor. Arazinin yapısına göre belirli aralıklarla ve eğimin değiştiği her noktada alım yapılmasıyla oluşuyor.
Resmi evraklar için kullanılacaksa arazinin bulunduğu il, ilçe, köy, pafta numarası, ada ve parsel bilgileriyle birlikte arazide bulunan mevcut yol, bina, şev, direk, çeşme gibi sembollerle tanımlanan nesnelerle birlikte belirli aralıklarla arazinin mevcut kotları gösteriliyor.
İstenilen prezisyona göre yaklaşık 3-5 metre de bir detay noktası alınıyor. Ölçme işlemi bilgisayara veri transferi mümkün olan total station ile yapılıyor.
Rötre ne demektir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com