Bir taşınmaz mal veya eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olma hali paylı mülkiyet olarak karşımıza çıkıyor. Peki paylı mülkiyet satılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Paylı mülkiyet satılır mı?
Türk Medeni Kanunu’nda paylı mülkiyet ile ilgili yasal esaslara yer veriliyor. Kanuna göre paylı mülkiyette, birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor.
Söz konusu paylı mülkiyet sahipleri pay devredilebiliyor, rehnedilebiliyor ve alacaklılar tarafından haczettirilebiliyor.
Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun hükümlerinden farklı bir düzenleme yapma hakkına sahip olabiliyor. Peki paylı mülkiyet satılır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Paylı mülkiyete konu olan gayrimenkul, paydaşların aralarında anlaşması halinde satılabiliyor. Ancak satışın diğer paydaşlar tarafından onaylanmaması durumunda bu konuda dava açılabiliyor.
Bir gayrimenkuldeki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi için açılan dava ortaklığın giderilmesi davası oluyor.
Sulh hukuk mahkemelerinde açılabilen dava için yetki; hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.
Paylı mülkiyet dava dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com