Paylı Mülkiyet, bir taşınmaz mal veya eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumu olarak biliniyor. Peki paylı mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Paylı mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası!
Paylı mülkiyet, bir eşyaya birden çok kişinin belirli paylarla malik olmaları durumu olarak ifade ediliyor. Medeni Kanun esasları gereğince paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor.
Başka türlü belirlenmediği sürece paylar eşit sayılıyor. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip oluyor. Peki paylı mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadığı sürece malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu hakkını kullanmak isteyen paydaşların sulh hukuk mahkemesinde izale-i şuyu davası açması gerekiyor.
Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmaz mallarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı olup tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.
Medeni Kanun gereğince paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor.
Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.
Paylı mülkiyete konu taşınmazın kiraya verilmesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com