Bir kimsenin vefat etmesi halinde miras, yasal mirasçılara kalıyor. Pay temliki de, mirasçının miras payının devretmesi durumunda ortaya çıkıyor. Peki pay temliki ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…
Pay temliki ne demektir?
Miras, bir kimsenin vefat etmesi durumunda söz konusu oluyor. Kalan miras, vefat eden kimsenin mirasçılarına intikal ediyor. Böylece mirasçılar miras kalan mal üzerinde iştirak halibde mülkiyete sahip oluyor.
Pay temliki de, mirasçının miras payının devretmesi halinde söz konusu oluyor. Peki pay temliki ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…
Miras pay temliki, iştirak durumunda bulunan birinin miras payını iştirak bozulmadan bir mirasçı veya mirasçıkara devretmesi halinde oluyor.
Medeni Kanun madde 676 gereğince; Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlıyor. Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebiliyor. Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor.
Madde 678; Terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlı oluyor.
Bir mirasçının üçüncü kişiyle yapacağı böyle bir sözleşmenin geçerliliği, noterlikçe düzenlenmesine bağlıdır. Sözleşme bu kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.
Mirasçılar arasında yapılan pay temliki, bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor.
Miras hukukunda zaman aşımı var mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com