Parselasyon işlemi,düzenli bir kentleşme sağlanması ve plan dahilindeki araziyi imar planına uygun hale getirmek amacıyla yapılıyor.Peki parselasyon işlemi nasıl yapılır?
Parselasyon, ham durumda bulunan arazilerin imar parseline dönüştürülmesi sürecinde gerçekleştirilen idari işlemler dizisine deniyor.
Parselasyon işleminin amacı düzenli bir kentleşme sağlanması ve plan dahilindeki araziyi imar planına uygun hale getirmek olarak biliniyor.Peki parselasyon işlemi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Parselasyon isteğe bağlı parselasyon ve zorunlu parselasyon olarak 2 şekilde yapılabiliyor.
1. İsteğe bağlı parselasyon:Bu parselasyon türü vatandaşların kendi tercihi olarak gerçekleşiyor. Kişi parselasyon hazırlıklarını kendi yürütüyor ve idareye başvuruyor. İdare tarafından parselasyon düzenlemesi sağlanıyor. Bu işlemde bütün maliklerin onayı gerekiyor ve gelişme ve yerleşim alanlarının ikisinde de yapılıyor.
2. Zorunlu parselasyo:Bu perselasyon türünde ise maliklerin kendi isteği bulunmuyor. Doğal afetle mücadele ya da imar planı uygulamarında karşımıza çıkan bu parselasyon türünde kamusal gereksinimler önemli oluyor. Kadastral mülkiyet sonrasında birleştirme ve şekillendirme evreleri tamamlandıktan sonra maliklere eşit şekilde bir şekilde dağıtılması zorunlu parselasyon oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın