Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi açılışı bu yıl sonu!

Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi

Bursa’nın merkez Osmangazi Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılan dünyanın ikinci tam panoramik müzesi, ‘Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi’nde, Osmanlı’nın beylikten cihan devletine yolculuğu 3 boyutlu olarak anlatılacak.

Osmangazi İlçesi’nde, Kamberler Parkı’nın yanında toplam 4 bin 300 metrekare alan üzerine inşa edilen Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun Beylikten Cihan Devleti’ne giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından biri olan Bursa’nın fethini 3 boyutlu olarak anlatacak. Temeli geçtiğimiz yıl Eylül ayında atılan müzenin kaba inşaatında büyük yol kat edildi. Yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Osmangazi Belediye Başkanı Ak Partili Mustafa Dündar, “Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Şu anda betonarme kısmın yüzde 80’i tamamlanmış durumda. Bu eser Bursa’mıza Osmangazi’mize önemli bir değer katacak. Kentin tanıtımı noktasında olumlu etkileri olacak. Şu ana kadar herhangi bir aksama olmadı. İnşaatımızı 2016 yılının sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

İLK ALTIN BELGELİ BİNA OLACAK

Fetih gününün üç boyutlu olarak yansıtıldığı canlandırma salonunun yanı sıra, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerin yer alacağı Panorama Bursa 1326, çevre dostu bina formunda inşa ediliyor.

Müzenin, dünyada Green ve Leed isimleriyle verilen güvenli yeşil bina sertifikalarının karşılığı olan ve TSE tarafından verilen ‘Altın Belge’ sahibi ilk kamu ve özel sektör binası olacağını belirten Başkan Dündar, “Bu belgeye sahip olabilmek için sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji tasarrufu, ekolojik malzeme kullanımı, iç ortam hava kalitesi, kullanıcı sağlığı ve konforu, ulaşım ve atıkların kontrolü, güvenlik, akustik gibi bir çok ciddi kriterler ile belli standartların karşılanması gerekiyor. Müzemiz, tüm bu kriterlere uygun olarak inşa edilip, Bursa’nın ilk ‘Altın Belgeli’ yapısı olacak. Fetih günü ve o dönemin yaşayışını, Osmanlı’nın insan odaklı yönetim anlayışını, düşünür ve ilim adamlarının felsefelerinin de yansıtılacağı müzemiz, maddi mirasımızın yanı sıra manevi mirasımızı da gelecek nesillere taşıyacak çok önemli bir eser olacak” diye konuştu.

‘Panorama Bursa 1326’ Tarih Müzesi’nin teknik özellikleri hakkında bilgi veren Başkan Dündar, “Bursa’nın fethini anlatacak olan panoramik müze, 40 metre çaplı dairesel bir yapıda olup, tavanı elipsoit kubbe formunda olacak. Bu yapının alt platformuna, yan duvarlarına ve tavanına 360 derecelik panoramik resim ve onu tamamlayan üç boyutlu çalışma yapılacak. Seyirci platformuyla yan duvarlar arasındaki 3 boyutlu platforma, perspektife uygun değişik boyutlarda, döneme ait mimari ve sanatsal öğeler yer alacak” dedi.

“ZİYARETÇİLER YÜZYILLAR ÖNCESİNE GİDECEK”

Dünyadaki diğer panoramik müzelerin aksine, ‘Panorama Bursa 1326’ Tarih Müzesi’nin, kubbeli olarak tam panoramik şekilde inşa edileceğini kaydeden Başkan Dündar, şöyle devam etti:

“Kubbe içerisine yapılacak olan 3 boyutlu resim, ziyaretçilere uçsuz bucaksız bir gök kubbe altında olduğu izlenimine verecek. 3 boyutlu platformun bitiminde yükselecek olan kubbedeki resim ile müze, ziyaretçileri içine alarak yüzyıllar öncesine götürecek.”

Panoramik Müze için 4 yılda 2 bin 500 metrekare alan kamulaştırdıklarını sözlerine ekleyen Başkan Dündar, ihale bedeli 20 milyon 912 bin TL olan müze için sanatsal çalışmaları ve kamulaştırma bedelleri ile birlikte toplam 35 milyon lira kaynak kullanılacağını söyledi.

Yeni Devir