Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezlerinin Büyükşehir Belediyesi’ne devrolduğunu söyledi. Başkan Sekmen, Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Kafe 25’te gerçekleştirdiği basın toplantısında, kayak merkezlerindeki eksiklik ve yapılması gereken projeleri anlattı. Sekmen, “Bugün bir araya gelişimizin ana nedeni sizlerin de halkımızın da hepimizin en büyük arzusu olan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezlerinin idaresinin yerelde olma arzusuydu. Bu şuanda gerçekleşti” dedi. Sekmen, şunları kaydetti: “Yıllardır bu tesisler burada ama gelip burada kayak yapan ve ‘Şunlar da olsa iyi olurdu’ diyen insanların bu taleplerini çözmenin ne kadar kolay olduğunu, kısa sürede çözülebileceğini hep beraber gösterelim. Çünkü bu tesislerin alınmasında siz basın mensubu kardeşlerimizin de yoğun desteğini aldığımızı ifade edelim. Hep beraber yaptığımızı da gösterelim. Çünkü sizler zaman zaman haberler yaptınız, yazılar yazdınız, bunların uzaktan idaresinin zor olduğunu, sıkıntılar çekildiğini ama yerinden yönetime geçince daha işlevsel olarak faydalı olabileceğini sizler haberlerinizde, yazılarınızda ortaya koydunuz. Biz de girişimlerimizle bu konuda büyük bir baskı uyguladık ve tesisler bize geçti. Bunun için aramızda sizleri görmekten duyduğumum mutluluğu ifade ediyorum.”
SEKMEN PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ’NDEKİ EKSİKLİKLERİ ANLATTI
Başkan Mehmet Sekmen, kayak merkezlerindeki eksiklikleri şöyle sıraladı: “Palandöken Kayak Merkezi’nde pist uzunlukları toplam 24 kilometre, 4 siyah, 6 kırmızı, 2 mavi toplam 12 pist mevcuttur. Burada 6 liftten 3’ü kullanılmıyor. Bir gondol var. Günlük lift taşıma kapasitesi 7 bin 300 kişi. Türkiye’nin en büyük taşıma kapasitesine sahip bir pist. Teleferik sistemi bir milyon 654 bin 854 TL zarar ediyor. Otel ve kafeteryalar yıllık bir milyon 150 bin TL zarar ediyor. Yani toplam 3 milyon TL bir zarar söz konusu. Buraya kaymaya gelen, daha çok araçla gelen vatandaşlarımızın araçlarını park edeceği otopark yok. İki otopark planlıyoruz. Birisi açık otopark, biri de kapalı otopark. Arkadaşlara talimat verdim. Projesi bitmek üzere, süratle başlayıp bitireceğiz. İstiyoruz ki kayak merkezine gelen turistler için burada bir ofis olsun, operatörlerin burada büroları bulunsun, gerek kış turizmimizle ilgili, gerekse tarihi ve kültürel yerlerle ilgili orada operatörlerin gelen turistleri ağırlayabilip sunum yapabilecekleri, şehirle önce bir bilgi verip arkasından da gezdirebilecekleri ofislerin bulunduğu bir yer olsun. Kayak merkezlerine gelen herkesin kayak yapması gerekmez. Ejdere çıkmaya veya kayak merkezini gezmeye, çay içmeye, yemek yemeye gelebilir. Çay içebilecek, yemek yiyebilecek bu tip sosyal tesislerin oluşturulması lazım. İbadet yapmak isteyenlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak mekânların bulunması gerekiyor. Suni karlamanın yapılabilmesi için gölet var. Bu göletin su tutması için çalışmalar yapılması gerekiyor. ‘Ejder, Vadi, 25 Nolu Pist’ diye pistlerimiz var. Bunlar maalesef kapalı. Bunların da süratle önümüzdeki sezona açık hale getirilmesi, bu pistlerde kaymak isteyenlerin rahatlıkla buralarda kayma imkânlarının sağlanması önemli hedeflerimiz arasındadır.”
EKİPLERİMİZ SÜRATLE SORUNLARI ÇÖZECEK
Başkan Mehmet Sekmen, kayak merkezlerinin problemlerinin Büyükşehir’in ekipleri tarafından süratle çözüleceğini bildirdi. Sekmen, şunları kaydetti: “Gondolun iki liftinin de çalışması gerekiyor. Bunların bakım onarımlarına başlandı. Şuanda ekipler çalışıyorlar. Bunları da inşallah çalışır hale getireceğiz. Tek biletle herhangi bir otelden veya bizim halkımız için oluşturduğumuz yerlerden vatandaşlarımız girerek, bir biletle bütün pistleri dolaşma imkânına kavuşacak. Suni karlama sisteminde çalışmayan birçok yer var. Onlar da çalışır hale getirilecek. Güvenlik kamera sistemleri oluşturulacak. Arama Kurtarma ve Tahliye Eylem Planı’nın yapılması, ekip ve ekipmanın kurulması gerekiyor. Zaman zaman bazı doğal olaylar dolayısıyla veya gondollarda, liflerde arıza oluşması durumunda süratle kayakçıların tahliye edilmesini sağlayacak ekipmanların oluşturulması gerekiyor. Mevcutta atıl bulunan 4 lift sisteminin yeniden çalışır hale getirilmesi lazım. 4 lift var fakat atıl duruyor. Onları çalıştırarak tekrar hizmete sokacağız. Dağın mevcut haritası yok, yeni bir harita oluşturacağız. Bakımevleri yetersiz. Isıtma ve altyapı problemleri var. Bakımevi var, fakat ısıtması yok, başka eksiklikleri var. Bütün binaların bakım ve onarıma ihtiyacı var. Onları da elden geçireceğiz.
Dağda ve şehirde bilgilendirme ekranları yok. Böyle bir sistem düşünüyoruz. Şehirde de, dağda da bilgilendirme ekranları olsun ve oradan insanlar bilgilensinler. Pistlerin altyapı, su ve kanal problemleri var. Bu pistleri yağan yağmurların getirdiği topraklar mahvediyor. Şimdi çalışmalarımız başladı. Göreceksiniz ki, o dağların eteklerinde kanallar oluşturuyoruz. Onlar da betonlanacak, kalıcı olarak temizlenmesi sağlanacak. Vatandaşların ve otel müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaları için bir market yok. Bir market oluşturacağız. Vatandaşların ihtiyaçlarını karşıladıklarında ödemelerini kredi kartıyla da yapabilecekleri sistemin kurulmasını hedefliyoruz. Bunlar Palandöken Kayak Merkezi’ndeki eksikliklerimiz.”
KONAKLI’DAKİ EKSİKLİKLER
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Konaklı Kayak Merkezi’ndeki eksiklikleri ve yapılacak çalışmaları da tek tek ifade etti. Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sıraladı: “Konaklı’da lifti olup pisti olmayan tesisler var. İlk anda kurulmuş, hiç çalıştırılmayan liftler var. Bunları da aktif hale getireceğiz. Konaklı’da da danışma ofisleri kurtaracağız. Sürekli yıldırım alan lift çalışmaz durumda. Buraya yıldırım düşmesini önleyerek çalışır hale getireceğiz. İbadet yapmak isteyenlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlar oluşturulacak. Sıcak ve soğuk içecek istasyonları kurulacak. Ulaşımla ilgili sorunlar çözülecek. Gerek şehirle gerekse de Palandöken Kayak Merkezi ile Konaklı Kayak Merkezi’nin irtibatı sağlanacak. Suni karlama sisteminin altyapısı yok. Orada bu altyapı yapılmamış, onu da yaptıracağız. Yine tek bilet sisteminin orada da çalıştırılması gerekir. Arama ve kurtarma ekipleri oluşturulacak. Dağın haritası yapılacak. Bakımevleri elden geçirilecek. Binalar kapasitenin çok üzerinde yapılmış. Oralar gelecek müşterilerin kullanımlarına uygun hale getirilecek. Müşterilerin alışveriş yapabileceği market oluşturacağız. Kayak merkezinin yanlış konumlandırılmasından dolayı alanda şiddetli rüzgâr var. Bu sebepten dolayı 135 kayak gününün sadece 30 günü açık kalabiliyor. Bununla ilgili bir çalışmamız olacak. Pist uzunlukları toplam 25 kilometre… 2 kırmızı, 4 mavi, 9 siyah toplam 15 pist var. 6 lift var, ikisi kullanılamıyor. Günlük lift başına taşıma kapasitesi 10 bin 200 kişi. Teleferik sisteminin yıllık zararı bir milyon 410 bin TL. Otel ve kafeteryaların zararı 438 bin 376 lira. Biz bu bilgileri devralırken ki defter kayıtlarından çıkardık. Burada da toplam takribi olarak iki buçuk milyon TL civarında bir zarar söz konusu. İki kayak merkezindeki zararı topladığımız zaman yıllık 5 milyon TL civarı bir zarar söz konusu. Hedefimiz bunu ilk etapta asgariye indirmek. İleride de başa baş konuma getirmek. En azından zarar etmeyecek bir konumda bu kayak merkezlerinin kullanımını sağlayacağız. Yine hedefimizde dağda yürüyüş yolları oluşturmak var. Orta vadede bunu planlayacağız. Çünkü dağı sadece kış turizmi için 4-5 ay değil, hem dağın kayak yapılabileceği kullanım süresini 6 aya uzatmayı hedefliyoruz hem de yaz turizminde de dağın kullanılmasını sağlamak için yürüyüş yolları oluşturmayı. Dağ yürüyüşleri, dağ tırmanışları yapılmasını sağlayacağız.”
PALANDÖKEN DAĞI İLE ŞEHİR ARASINA TELEFERİK SİSTEMİ
Başkan Sekmen, Palandöken Dağı ile şehir arasında yeterli bir irtibatın olmadığını kaydetti. Sekmen, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dağla şehir arasında irtibatımız yok. Palandöken Kayak Merkezi ile şehir arasında bir teleferik sistemiyle irtibatı sağlamayı hedefliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda bunu da gerçekleştireceğiz. Yer olarak da, ‘Kimisi Havuzbaşı’ndan olsun, kimisi Erzurum Kalesi’den olsun’ diyor. Kale’den yapabilmemiz için Anıtlar Kurulu’nun iznine ihtiyaç var. Hacı Cuma’dan veya daha uygun bir yerden Palandöken Kayak Merkezi’ne bir teleferik sistemi kurulabilir. Hatta kimisi, ‘Tabyaları da bağlayalım. Kale’nin oradan Tabyalara, Tabyalardan da Palandöken Dağı’na bir teleferik olabilir’ diyor. Bunu ben kamuoyunun bilgisine açıyorum. Sizin de bu konudaki bilgi, tecrübe ve deneyimleriniz bizi aydınlatacak.
Dağı kısa vadede rahatlatacağız. Orta vadede de inşallah dağımızı daha aktif bir hale getirmiş olacağız. Kayak merkezlerinin uluslararası bir çerçevede tanıtımını yapacağız. Rusya Trabzon Baş Konsolosu bu hafta ziyaretimize geldi. Karanlık Kümbet’in bulunduğu sokakta Rus Yazar Puşkin’in kaldığı evi satın aldık. O sokağın tamamını restore ediyoruz. O sokağa bir turist geldiği zaman sokağı tamamen bir Erzurum mimarisiyle Erzurum Sokağı olarak lanse edelim, böyle görünsün istiyoruz. Rusya Trabzon Baş Konsolosu onu görmeye geldi. Gelince de dedim ki, ‘Tamam biz bunu yapıyoruz. Ama Rus turistleri buraya nasıl getireceğiz?’ Kendi aramızda sözlü olarak karşılıklı 4-5 maddelik bir anlaşma yaptık. Buranın bir müze yapılması ve buranın açılışını beraber gerçekleştirmemiz lazım. Rus turistlerin Erzurum’a gelip gitmelerinin sağlanması ve charter uçaklarının konulması gerekiyor. Yine Erzurumlu işadamlarının Rusya’ya, Rus işadamlarının da Erzurum’a gelmesi gerekiyor. Böyle bir ön protokol yaptık. Tabi bu burada Ukrayna, Polonya ve Arap dünyası başta olmak üzere bu ilişkileri geliştirerek dağımızın kullanımını etkin bir hale getireceğiz. Yoksa masrafları yaparız, tesisleri yaparız, dağ ile biz karşılıklı kalırız. Mutlaka bu dağı yerli ve yabancı turistlerle doldurmamız lazım.
En yakın zamanda da bir profesyonel kızak pistinin oluşturulmasını hedefliyoruz. ‘Family Park’ diye adlandırılan ailelerin gelip çocuklarıyla eğlenebileceği bir park oluşturmak istiyoruz. 50 civarında ahşap gondol ev oluşturacağız. Yani ailelerin çocuklarıyla beraber gelip kalabileceği, müstakil mekânlar oluşturmayı hedefliyoruz.”
ŞEHRİMİZİN REFAH SEVİYESİ ARTACAK
Başkan Mehmet Sekmen, hayata geçirilen projelerle kentin refah seviyesinin yükseleceğini bildirdi. Sekmen, şöyle dedi: “İşin turizm yanı ile birlikte şehirde yaşayan hemşerilerimizin Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’nden istifade edebileceği, gelip dinlenebileceği, eğlenebileceği alanlar oluşturacağız. Kayak merkezlerinde oluşturacağımız rekreasyon alanları, DSİ’den aldığımız göletin etrafında piknik alanları, orada ufak bir kayak pisti ve dönemin sonuna kadar yapacağımız diğer tesislerden Erzurum’da yaşayan halkımız istifade edecek. Şehrimizin refah seviyesi artacak. Şehre ilgi ve alaka artacak, çevre illerden gelmeler başlayacak. Erzurum’dan göç eden hemşerilerimiz yeniden kente geri gelecek.” Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, kayak merkezleriyle ilgili yapılacak projeler hakkında değerlendirmede bulundu. Genel Sekreter Yardımcısı Keskin, tesislerde çalışanların iş durumu hakkındaki bir soruyu şöyle yanıtladı: “Personelimizle toplantı yaptık. Kayak merkezi devrolurken Ankara’daki Özelleştirme İdaresi işe almış arkadaşlarımızı Erzurum Büyükşehir Belediyesi kimseyi ekmeğinden etmez. Başkanımız, ‘Çalışanlarla devam edeceğiz’ dedi. Buradaki arkadaşlarla birlikte çalışacağız.” Başkan Sekmen, beraberindekiler ve gazetecilerle birlikte Palandöken Dağı’nda gezi ve incelemede bulundu.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi