Rize’nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü ile Erzurum’un İspir ilçesi Soğanlı mevkisi arasında yapımı süren Ovit Tüneli’nde tünel açma çalışmalarında sona yaklaşıldı.
TEMELİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ATTI
Yıllarca yapımı gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.
1880’LERDE OSMANLI’NIN HAYALİYDİ
Ovit Tünel projesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti’nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başladığı bölgede Rizeliler gruplar halinde çalışmak üzere bölgeye gönderildi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ, DÜNYANIN İKİNCİSİ
12.6 km’lik çift tüp tünelin yanı sıra 1.4 km aç kapa çığ tüneli ile toplamda 14 km’yi bulan uzunluğu ile Ovit Tüneli, 18.2 kilometre uzunluğundaki Çin’de bulunan Zhongnanshar tünelinden sonra dünyadaki en uzun ikinci karayolu tüneli olacak.
TOPLAM 28 KİLOMETRE
Ovit Tüneli’nde çift tüpün bağlantı tünelleri ile birlikte toplam uzunluğu ise 28 km olacak. Tünelde ışığın görünmesi için her tüpte 400 metre mesafe kaldı.
AY SONUNDA IŞIK GÖRÜNECEK
Tünelde kalan bir kilometrenin altındaki mesafenin için Eylül ayı sonlarına kadar açılıp ışığın görülmesi hedefleniyor.
AYNI ANDA AÇILACAK
İki tüpte kuzey ve güney kesimlerinden dört aynada aynı anda açma çalışması gerçekleştiriliyor.
TAMAMEN YERLİ!
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün uhdesinde tamamen yerli imkanlarla yapılan,
6 AY KARLA KAPALI OLAN YOL ÇİLESİ BİTİYOR
Türk mühendis ve işçisinin emeği olan Ovit Tüneli, yılın 5,5 ayı kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan Rize-Erzurum karayolunun yılın her günü ulaşıma açık hale gelmesini sağlayacak.
Ovit Tüneli’nin girişi bin 988, çıkışı ise 2 bin 258 koddan açılırken, 605 milyon TL bedelli projede bugüne kadar her iki tüpte 23 bin 200 metre açma işlemi tamamlandı.
Sabah