Oturma ruhsatı yoksa ne olur?

oturma-ruhsati-yoksa-ne-olur

İnşaat çalışmaları biten bir binada oturumun yasal olarak başlayabilmesi için oturma ruhsatı alınması gerekiyor. Peki oturma ruhsatı yoksa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Oturma ruhsatı yoksa ne olur?
Oturma ruhsatı, inşaat çalışmaları sona eren ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için binaya alınması gereken bir belge oluyor.

Yapı kullanma belgesi ve iskan izni olarak da bilinen oturma ruhsatı bağlı olunan belediyeden alınıyor. Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerine yapılan başvurudan sonra incelemeler bu birim tarafından yapılıyor.

Yapının ruhsatına uygun olarak zamanında inşa edilmiş olması durumunda yapıya oturma ruhsatı veriliyor.

Normal şartlarda, oturma ruhsatını müteahhitin alması gerekiyor. Bu hususun müteahhitle yapılan sözleşemede de özellikle belirtilmesi gerekiyor.Peki oturma ruhsatı yoksa ne olur? Oturma ruhsatı alınmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…diyorsanız işte yanıtı…

Oturma ruhsatı olmayan gayrimenkullerde oturuma yasal olarak izin verilmiyor. Ayrıca oturma izin belgesi olmayan daire kullanıcıları elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları da yüksek fiyat tarifesinden hesaplanması gibi yaptırımlarla karşılaşabiliyor.

Ayrıca, iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satma konusunda bazı zorluklar da yaşayabiliyor. Kimi bankalar oturma ruhsatı olmayan yapıya kredi vermiyor.

Oturma ruhsatı için gereken evraklar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com