Oturma hakkı devredilebilir mi?

Oturma hakkı devredilebilir mi

Oturma hakkı kişiye bir yapıdan veya o yapının belli bir bölümünde oturma yetkisi veriyor.Peki oturma hakkı devredilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Oturma hakkı bir diğer ifadeyle sükna hakkı, bir konutun tamamında veya belli bir kısmında olan kullanım hakkını ifade ediyor.Oturma hakkı ile ilgili yükümler Türk Medeni Kanunu’nun 823, 824 ve 825. maddelerinde açıklanıyor

Oturma hakkı bir evde oturmak anlamına gelidği için burada oturmaktan kasıt ikamet etmek oluyor. Evin başka bir amaçla kullanımı için oturma hakkı kurulamıyor.Oturma hakkı işyeri için kullanılamıyor.

Bu hakkın tesisi için taşınmaz malın tapudaki cinsinin ev (mesken, daire, konut) olması gerekiyor. Üzerinde bina bulunmayan arsa,tarla gibi taşınmaz mallar üzerinde de kurulamıyor.

Kat mülkiyetine geçmiş mesken nitelikli bağımsız bölümler üzerinde oturma hakkı kurulabiliyor ancak iskan izni yok ise oturma hakkı alamıyor.

Hissedarların hissesi üzerinde de bu hak kurulamıyor. Ancak; tüm hissedarların birlikte tesis etmeleri gerekiyor.
Peki oturma hakkı devredilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Türk Medeni Kanunu gereğince, oturma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, başkasına devredilemiyor. Oturma hakkı sahibinin rızası olmadıkça bu hakkını kira yolu ile de olsa başkalarına geçemiyor.

Oturma hakkı nasıl kurulur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*