Osmangazi Belediyesi, 2015 yılında hız verdiği kentsel dönüşüm çalışmalarına 2016 yılında yepyeni projeler de dahil ederek sadece ilçenin değil tüm kentin çehresini değiştirmeyi hedefliyor.
2016 yılı Osmangazi’de ‘Kentsel Dönüşüm’ yılı ilan edildi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Geçtiğimiz dönem başlattığımız Kentsel Dönüşüm Proje çalışmalarımızı tamamlayarak uygulama aşamasına geçtik. 2016 yılı, Kentsel Dönüşüm uygulamalarının Osmangazi’den başlayıp Bursa’yı sardığı bir yıl olacak” dedi.
Göreve geldiği 2009 yılından itibaren, daha modern ve yaşanabilir bir Osmangazi için kolları sıvayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kentsel Dönüşüm konusundaki ilk adımını Şehircilik Akademisi’ni kurarak attı. Üniversite, Akademik Odalar ve Sivil Toplum Kuruluşları gibi, şehrin tüm dinamiklerini de içine alan Şehircilik Akademisi’nin yürüttüğü çalışmalar sonunda, Türkiye’nin ilk Kentsel Dönüşüm Master Plan çalışması hayata geçirildi. Master plan çalışmaları kapsamında ilçenin tamamı taranarak şehrin fiziki, doğal, coğrafi ve kültürel dokusunu içeren bir harita ortaya çıkarıldı. Zemin, konut, sosyal ve kültürel doku analizleri tamamlanan ilçede, 12 farklı kentsel dönüşüm uygulama alanı belirleyen Osmangazi Belediyesi, bunlardan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesini başlatarak Bursa’da kentsel dönüşümün fitilini ateşleyen ilk belediye oldu. Yüzde 85’ini sosyal yaşam alanlarının oluşturduğu Soğanlı Kentsel Dönüşümü, yalnızca uygulandığı mahallenin değil, şehrin adeta çöküntü alanı olarak bilinen Demiryolu altının da çehresini değiştirecek bir proje.
“12 BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ”
Başkan Mustafa Dündar, “2016 yılı kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi projelerin başlatıldığı bir yıl olacak. Osmangazi’de yürüttüğümüz kentsel dönüşüm proje çalışmalarımızı tamamlayarak, 12 farklı bölgede uygulama alanları belirledik. Bunlardan Soğanlı Kentsel Dönüşümü, proje aşamasından çıkıp uygulamaya geçildi. Demirkapı projemizde hazırlıklarımız tamamlandı. Bakanlığın, projenin son şekline onay vermesinin ardından ilk kazmayı vurmayı planlıyoruz. Soğanlı ve Demirkapı, bu manada ilk uygulama projelerimiz olacak” dedi.
“BURSA GERÇEK KENT MEYDANINA KAVUŞACAK”
Bursa’yı, özlenen ve beklenen gerçek kent meydanına kavuşturacak olan Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili, bölgede yürütülen kamulaştırma çalışmalarının yüzde 50’sini tamamladıklarını ifade eden Başkan Dündar, “Kamulaştırma ile ilgili mali açıdan bir sıkıntımız yok. Ancak, bazı mülk sahipleri ile hukuki olarak süreç uzayabiliyor. 2016 yılında kamulaştırma işlemlerini sonlandırıp projeyi başlatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“DEMİRYOLU ALTI YATIRIMLARIN MERKEZİ OLACAK”
Başlatacakları kentsel dönüşüm projelerinin, aynı zamanda inşaat sektörüne hareketlilik getireceğini, sektör temsilcilerinin bu süreçte yeni yatırım için kentsel dönüşüm uygulama alanlarını hedef alarak yeni yatırım yerlerini belirmelerini öneren Başkan Dündar, “Soğanlı ve Kent Meydanı Projeleri ile birlikte, Demiryolu altı olarak bilinen bölge, yatırım için bir çekim merkezi olacak. Kentin merkezindeki bu bölge, en geç 5-10 yıl içerisinde çok ciddi bir gelişim gösterecek. Bizden yeni yatırım alanı bekleyen sektör temsilcilerine, Demiryolu altı olarak bilinen bu bölgeyi dikkate almalarını öneririm. Bu bölgede 2 bin metrekarelik yer toplayan bize gelsin. Belediye olarak biz gerekeni yapmaya hazırız” dedi.
Soğanlı ve Kent Meydanı projeleri ile birlikte, Bursa’da kentsel dönüşümün büyük bir hız kazanacağını ifade eden Başkan Dündar, “Soğanlı ile birlikte Kanalboyu Caddesi’ni, iki bina arası 100 metre olacak şekilde yeniden düzenliyoruz. Böylece, Botanik Park, Kanalboyu, Merinos Parkı ve Kültürpark arasında şehrin nefes alacağı yepyeni bir yeşil aks ortaya çıkmış olacak. Kent Meydanı projemizdeki asıl düşüncemiz de, Almira Hotel önünden itibaren yolu yer altına alarak, Santral Garaj ile Demiryolu altı tabir edilen bölgeyi yaya aksı ile birleştirmek. Böylece aşağıya doğru baskıyı artırıp kentimizde dönüşümü tetiklemek” ifadelerini kullandı.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Soğanlı, Demirkapı, Kent Meydanı ve Hisar Bölgesi dışında kalan diğer Kentsel Dönüşüm uygulama alanları ile ilgili araştırma, fizibilite ve modelleme çalışmalarının da hızla yürütüldüğüne dikkat çekerek “ Bizden 55 yılda harap olan Bursa’yı yeniden ayağa kaldırmamız bekleniyor. Bizler de ‘Şehir, İnsan ve Demokrasi’ diyerek çıktığımız bu yolda, inşallah adım adım bunu başaracağız” diye konuştu.
Osmangazi Belediyesi