Taşınmaz mal ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarlar, bir diğer hissedarlara karşı ortaklığın giderilmesi davası açabiliyor.Peki ortaklığın giderilmesi davasının açılamayacağı haller nelerdir?
Ortaklığın giderilmesi davası, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadığı sürece, malın paylaşılmasını isteyenler tarafından açılıyor.
Ortaklığın giderilmesi davası sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor. İzale-i şuyu davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davasında yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.
Ortaklığın giderilmesi davası açmak isteyen paydaşın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.Peki ortaklığın giderilmesi davasının açılamayacağı haller nelerdir?
Ortaklığın giderilmesi davası bazı hallerde açılamıyor. Ortaklığın giderilmesi davasının açılamayacağı haller şu şekilde:
Ortaklığın giderilmesi davasının açılamayacağı haller…
-Taşınmaz malın tapuda kayıtlı olmaması.
-Belirli bir payın ortaklığının giderilmesi için açılması.
-Tapu kaydında, ortaklarca şüyuun idame mükellefiyeti veya kooperatiflerce yapılan binalar için Kooperatif Tüzüğüne devrin imkansızlığı konmuşsa, bu gibi hallerde ortaklığın giderilmesi istenemez.
-Müşterek mülkiyet devamlı bir maksada tahsis edilmişse, o tahsis devam ettiği sürece ortaklığın giderilmesi istenemez. Bu tahsis M.K.md.627 uyarınca azami 10 yıl olabilir.
-Ortaklığın giderilmesi M.K.md.627/f:son uyarınca münasip olmayan bir zamanda istenemez. Örneğin taşınmaz malların anormal olarak fiyatının düştüğü devrede inşaatın henüz devam ettiği bir zamanda bu malların ortaklığının giderilmesi istenemez.
-Kamulaştırılan taşınmazlarda buna ilişkin karar ilgililere tebliğ edildikten sonra o taşınmazın devir ve temliki yapılamayacağından bu durumdaki taşınmazların satış yoluyla ortaklığının giderilmesi istenemez.
-Kamu mallarının ortaklığının giderilmesi talep edilemez. Bu nedenle dava konusu taşınmazlarda okul, hastane gibi kamu malı varsa kamu malı varsa onun ifrazı(ayrılması) için davacı tarafa süre verilmesi ondan sonra geri kalan kısım için davanın yürütülmesi gerekir.
-Başkasının arsasına yapılan bina, M.K.md.654’e girmeyen temelli yapı ise arzdan ayrı olarak o yapının ortaklığının giderilmesi istenemez.
Ortaklığın giderilmesi davası harç miktarı!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com