Ortaklığın giderilmesi davası, ortaklar arasında çıkan sorunların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi için açılıyor. Peki ortaklığın giderilmesi davasını kimler açabilir?
Ortaklığın giderilmesi davasını kim açar? diyorsanız işte yanıtı..
Bir taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan kimseler,ortaklığın giderilmesi davası açarak, ortaklığa son verebiliyor. Bu işlem, izale-i şuyu davası olarak da bilinen ortaklığın giderilmesi davasında yapılıyor.
Bu dava ile; taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olan ortakların mallarının aynen paylaştırılması veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılıyor.
Medeni Kanun’a göre ortak malın pylaşımı aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılacağı belirtiliyor.Söz konusu taşınmaz malın bölünebilir nitelikte olması halinde mahkemece taşınmazın aynen paylaştırılmasına, aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar veriliyor.Peki ortaklığın giderilmesi davasını kimler açabilir? Ortaklığın giderilmesi davasını kim açar? diyorsanız işte yanıtı..
Ortaklığın giderilmesi davasında dava açma hakkı ortaklara ait oluyor. Türk Medeni Kanunu’na göre ortaklardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler olarak biliniyor.
Ortaklığın giderilmesi davası avukatlık ücreti ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın