İzaleyi şuyu davası olarak da bilinen ortaklığın giderilmesi davası ortaklığa konu olan gayrimenkuller hakkında açılabiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davasında yetkili ve görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Ortaklığın giderilmesi davasında yetkili ve görevli mahkeme!
Ortaklığın giderilmesi için açılacak olan ortaklığın giderilmesi davalarının amacı ortakların paylaşımda yaşadıkları anlaşmazlığın giderilmesi olarak biliniyor. Bu noktada ortak malın, ya da ortak gayrimenkulün taksiminin nasıl yapılacağının çözülememesi ortaklığın giderilmesi davası açılmasına neden oluyor.
Medeni Kanunun 628. Maddesine göre ortak malın ya da taşınmaz malın ortaklar arasında paylaşımı konusunda çıkan uzlaşmazlık, açılacak olan ortaklığın giderilmesi davası (izale-i şuyu) sonucunda mahkemenin paylaştırma işlemini yapması yada mahkemece satışının gerçekleştirilmesi ve bedelin paylaştırılması ile gideriliyor.
Söz konusu ortak mal ya da gayrimenkul paylaştırılabilir nitelikte ise satış yapılmadan ortaklar arasında pay ediliyor. Mahkemece satış, ancak paylaşımın yapılamadığı durumlarda ve açık arttırma usulü ile yapılıyor.
Paydaşlığın giderilmesi davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davasında yetkili ve görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Ortaklığın giderilmesi davasında yetkili ve görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor. Mahkemeye bir dilekçeyle müracaat edilmesi yeterli oluyor.
Ortaklığın giderilmesi davası satış prosedürü!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com