Ortaklığın giderilmesi davasında süre!

ortakligin-giderilmesi-davasinda-sure

Ortaklığın giderilmesi davasını gayrimenkulde tapu ile malik olan paydaş veya paydaşlar açabiliyor. Peki Ortaklığın giderilmesi davasında süre ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

Ortaklığın giderilmesi davasında süre!
Ortaklığın giderilmesi davasını taşınmaz malda tapu ile malik olan paydaş veya paydaşların dava açması gerekiyor. Bu dava hissedarlar dışında üçüncü kişilere açılamıyor.

Bir taşınmaz malda, mülkiyet hissesi olmayıp intifa hakkı bulunan şahsın ortaklığın giderilmesi davası açması mümkün olmuyor. İştirak durumundaki mallarda tasfiye memurunun dava açma hakkı bulunuyor.

Borçlunun alacaklısı olan davacı tarafından icra mahkemesinden aldığı yetkiye dayanılarak dava konusu taşınmazlar hakkında ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor.

Borçlu paydaşın alacaklısı tarafından İİK. nun ilgili maddesine göre icra mahkemesinden alınan yetkiye dayanarak açılan ortaklığın giderilmesi davasında, borçlunun müstakil payının haczi mümkün ise de, taşınmaz malların niteliğine göre 5403 Sayılı Yasa uyarınca taksimin mümkün olup olmadığının araştırılarak, 5403 Sayılı Kanunun ilgili maddesi uyarınca pay satışının mümkün olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor.

Peki Ortaklığın giderilmesi davasında süre ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme 3 ay gibi süre içerisinde karara varabiliyor. Ancak davanın yargıtaya taşınması halinde bu süreç uzayabiliyor.

Ortaklığın giderilmesi davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi şartı aranıyor. Her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor.

Ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemleri!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com