Hisseli taşınmaz mallar için hissedarlar tarafından ortaklığın giderilmesi davası açılıyor. Peki ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl olur? İşte ortaklığın giderilmesi davasında satış işlemleri…
Ortaklığın giderilmesi davası Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılan bir dava olarak biliniyor.Bu dava, ortaklığa konu olan taşınmaz mallar hakkında açılıyor.
Paydaşlığın giderilmesi davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası, bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi için açılıyor.
Dava ile ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve sorunların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülüyor.Peki ortaklığın giderilmesi davasında satış nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Türk Medeni Kanunu’nun m. 699/III hükmüne göre “Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.”
Ortaklığın giderilmesi davası açılan taşınmazın yukarıda açıklanan koşullara göre aynen bölüşme yoluyla paydaşlığının giderilmesine karar verilemiyorsa ortaklığın taşınmazın açık arttırmayla satışa sunulması yoluyla giderilmesine karar veriliyor.
Ortaklığın giderilmesi davasının açılamayacağı haller!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com