Ortaklığın giderilmesi davasına itiraz edilir mi?

ortakligin-giderilmesi-davasina-itiraz

Ortaklığın giderilmesi davası, ortak mülkiyette olan taşınmazın ortaklığın giderilmesi istemine karşın açılıyor. Peki Ortaklığın giderilmesi davasına itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Ortaklığın giderilmesi davasına itiraz edilir mi?
Ortaklığın giderilmesi davası, ortak mülkiyette olan gayrimenkulün ortaklığın giderilmesi istemine karşın açılıyor. Medeni Kanun esaslarına göre, ortak mülkiyet konularında anlaşmaya varılamadığı takdirde bu uyuşmazlık mahkeme yolu ile çözülebiliyor. Bunun için mahkemeye başvurarak ortaklığın giderilmesi davasının açılması gerekiyor.

Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler olarak karşımıza çıkıyor.

Ortaklığın giderilmesi davasını hissedarlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla hissedar diğer paydaşlara karşı da açabiliyor. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmaz maldaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor. Peki Ortaklığın giderilmesi davasına itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Davada taraf teşkili açısından, davanın konusu ve harçlar açısından, müşterek mülkiyetten kat mülkiyetine geçiş açısından, ortaklığın giderilmesinde aile konutunun durumu açısından gibi bazı nedenler ortaklığın giderilmesi kararının bozulmasına sebep labiliyor.

6. HD. Esas: 2010/9430, Karar: 2010/14277, Karar Tarihi: 27.12.2010; 7. HD. Esas: 2009/1153 Karar: 2009/886, Karar Tarihi: 24.03.2009 gereğince; “Ortaklığın giderilmesi davasında tapu paydaşları sağ ise kendilerinin, ölmüş iseler ilgilisinden alınacak veraset belgesine göre tüm mirasçılarının davada yer alması gerekir. Miras bırakan ve tüm mirasçıların nüfus kayıt bilgileri ve adresleri araştırılmalı, bu bilgilerin elde edilebilmesi için bütün yollar tüketilmelidir.

Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlanmalıdır. Bu şekilde taraf teşkili sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir. Bu yapılmadan dosyada bulunan güncel olmayan veraset ilamı üzerinde hüküm kurulması mümkün değildir.

Taşınmaz üzerinde intifa hakkı bulunması halinde bu hak sahibinin de davaya dâhil edilmesi zorunludur. İntifa hakkı sahibinin usulüne uygun şekilde davaya katılması sağlanmadan işin esası hakkında hüküm kurulması bozma nedenidir.”

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com