Sulh Hukuk Mahkemesinde açılabilen ortaklığın giderilmesi davası, ortak gayrimenkule sahip kişilerin gayrimenkulün paylaşılmasını istemesiyle açılıyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer?
Bir gayrimenkul üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engellemek adına ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması yöntemine ortaklığın giderilmesi davası deniyor.
İzale-i şuyu olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası taşınır ya da taşınmaz mallar için bağlı bulunulan sulh hukuk mahkemelerinde , davacı dışında kalan paydaşlara karşı açılıyor.
Peki ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer? diyorsanız işte yanıtı..
Ortaklığın giderilmesi davasında yetki; Hakkında ortaklığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor. Dava süresi ise mahkemenin yoğunluğuna göre değişiyor.
Medeni Kanun esaslarına göre malı paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi durumunda eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriliyor.
Bölme isteği durum ve koşullara uygun görülmüyorsa ve özellikle paylı gayrimenkulün önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.
Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın