Ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi!

Ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi

Ortaklığın giderilmesi dava sürecinde mahkemeye cevap niteliğinde dilekçe de verilebiliyor. İşte ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi…

Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına ortaklığın giderilmesi deniyor.

Ortak malın taksimi aynen mümkün olmuyor ise mahkemece satılarak bedellerinin paylaştırılacağı Medeni Kanunun 628 maddesinde belirtiliyor. İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi deniyor.

Ortaklığın giderilmesi dava sürecinde mahkemeye cevap niteliğinde dilekçe de verilebiliyor. Ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi örneği şu şekilde:

Ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi…

…………… 3. SULH HUKUK MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE

DAVAYA CEVAP VEREN

DAVALI :……… San.Ve Tic.Ltd.Şti.

VEKİLLERİ :Av. ………

KARŞI TARAF/DAVACI
:1-) ……….
2-) ……………..

VEKİLİ :Av…………………….

KONUSU : Davacı tarafın dava dilekçesine karşı cevap ve delillerimizin sunulması

AÇIKLAMALAR :

Öncelikle, yukarıda esası verilen davacıların açmış oldukları dava haksız istek ve taleplerle ikame edilmiştir.Şöyle ki ;

1-Paylı mülkiyette, paydaşların her birinin yasal önalım hakkı vardır. Yani öncelikli alma hakkı diğer paydaş veya hissedarlarındır. Burada Mahkemelerin işyükünü artırarak izale-i şuyu davasına ihtiyaç olmadan, dava konusu taşınmazda bulunan hisselerini satma isteğini bildirmeleri yeterli olurdu.

2- Hissedarlardan biri hissesini satma kararı verdiğinde durumu öncelikle, diğer hissedar olan Müvekkile bildirmeleri gerekmekteydi. Dava konusu taşınmazda fiyat konusunda anlaşmazlık yaşanması durumunda, emlakçı bilirkişiler vasıtasıyla bedeli belirlenip tapuda satışı yapılabilirdi.

TALEPLERİMİZ:Bu anlamada Müvekkil, tamamen iyiniyetle hareket etmekte olup, karşılık olarak Davacı tarafatan aynı iyiniyet ve hoşgörüyü beklemektedir.Bu nedenle;

1-Emlakçı bilirkişlerce belirlenecek fiyat üzerinden, taşınmazın müvekkile satışının yapılmasını, bu konuda rıza gösterilmemesi durumunda,

2-Malın aynen bölünerek paylaştırılmasını, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına, aynen taksim mümkün değilse,

3-Satışın paydaşlar arasında yapılmasına karar verilmesini ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini müvekkil adına saygılarımızla bilvekale arz ve talep ederiz.

HUKUKİ SEBEPLER : Hmk,Tmk ve sair ilgili mevzuat

DELİLLER :Tanık, bilirkişi, tapu kayıtları ve her türlü delil

SONUÇ ve İSTEK :Yukarıda arz ve İzah edilen sebeplerle taleplerimiz doğrultusunda karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla bilvekâle arz ve talep ederiz………

Cevap Veren Davalı vekili

Av. …………

Ek:Onanmış Vekaletname Örneği

Ortaklığın giderilmesi davası açma süresi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com