Ortahisar ve Kemeraltı Kentsel Dönüşüm Projesi değerlendirildi!

Ortahisar ve Kemeraltı Kentsel Dönüşüm Projesi

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’ten TTSO’ya ortak çalışma teklifi… TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu’na konuyla ilgili ziyaret eden Genç, bölgeye ait kroki haritası ve proje üzerinde değerlendirmelerde bulundular. Japonya’nın Kyoto şehrinin örneğini temsil olarak gösteren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu “Japonya ziyaretimizde örneğini gördük. Sizler de gidip örneklerini incelediğinizde gerçekleştirilecek çalışmayla UNESCO listesine alınabilecek bir yeri ortaya çıkarmış oluruz. Bizler Sümela ve Vazelon Manastırıyla birlikte Ortahisar’ımızı da UNESCO listesine aldırmayı hedefliyoruz. Bu sayede şehir tarih turizminde müthiş bir değer kazanmış olacaktır. Kruvazör gemilerle gelen turistler kısa süreleri içinde şehir merkezi ve bahsettiğimiz bölgede yürüyerek alışveriş yapma ve tarihi dokuları görme şansı bulabilecek. Avrupalı turistler daha çok tarih turizmine değer veriyor. Bölge esnafı ve halkımız da içinde bulundukları değeri yaşama ve yaşatma şansına sahip olacak. Şehrimiz için gelecek vaat eden proje bizim de önemsediğimiz bir değere sahip, bu yüzden elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız” dedi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise “Yapmaya çalıştığımız proje turizm açısından şehrimize büyük bir değer kazandıracak. Bahsedilen alanlar Trabzon’un geçmişte ana yerleşim yerlerinden ve her iki yerde de tarihi dokular fazlasıyla bulunuyor. Maalesef zaman içerisinde yanlış yapılanma ile tüm dokular göz ardında kalarak kaybolmuş durumda. Tabakhane, Semerciler ve Kemeraltı için geliştirdiğimiz proje sayesinde halk veya turistler meydandan girdiğinde Ortahisar’a kadar kesintisiz olarak bir tarihi gezide bulunabilecek. Katkı olarak birçok açıdan şehrimize faydalı olacak olan projemiz için sizlerin de desteğini bekliyoruz hatta projeyi sizinle ortak yürütmek istiyoruz” diye konuştu.

TTSO Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant bölgede bulunan esnafların projeden haberdar olduğunu ve yapılanma çalışmalarını askıya aldıklarını belirterek “Esnaf bölgenin tarihi değerini biliyor ve geçmişteki yüzüne kavuşmasını destekliyor. İşyerlerine yapmak istedikleri çalışmaları veya yatırımları yapmak için projenin nasıl geliştirileceğini bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

Öte yandan proje alanı Ortahisar Camisi, Kale Surları, Kadınlar Hali, Kemeraltı Camisi ve Çarşısı, Bedesten ve Alacahan gibi birçok tarihi değeri içinde barındırıyor. Mülkiyet hakkı Ortahisar Belediyesi’nde olan bölgede tarihi değere sahip yapıların kalacağı ve diğerlerinin kamulaştırılarak yıkılacağı proje hakkında Ortahisar Belediyesi tarafından geliştirilen çalışma önümüzdeki hafta içi TTSO Meclis Üyelerine tanıtılarak görüşleri alınacak.

Kardelen Gazetesi