Ortağımız kendi inisiyatifiyle hisse satışı yapmıştır!

kenan yavuz

CHP milletvekili Erdoğdu’nun iddialarına Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’dan açıklama geldi. Yavuz, “Azerbaycan’a ödenen toplam tutar, 10 milyar doların altında olup Türkiye’ye 10 milyar dolar zarar ettirildiği şeklindeki iddia matematik bilimine aykırıdır. Ortağımız (Arkgaz Enerji) kendi inisiyatifiyle hisse satışları yapmıştır” dedi. Ancak Yavuz’un hissedarlara ilişkin detaylı bilgi vermemesi dikkat çekti.

AZERBAYCAN’dan doğalgaz alımı ve bunun için kurulan şirketlerin ortaklık yapısıyla ilgili CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun iddialarına Socar Türkiye’den açıklama geldi. Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’un yaptığı açıklamada, gaz pazarlayabilmek için Socar Gaz şirketini kurduklarını, pazarda tecrübesi olan bir şirket ile ortaklığın tercih edildiği belirtilerek, bu şirketin hisse satışları yaptığını, tüm bilgilerin ticaret sicilde kayıtlı olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti 2001 yılından bugüne kadar Azerbaycan’dan BOTAŞ aracılığı ile toplam 38 milyar metreküp doğalgaz alımı yapmıştır. Bu miktar karşılığı Azerbaycan’a ödenen toplam tutar, 10 milyar doların altında olup Türkiye’ye 10 milyar dolar zarar ettirildiği şeklindeki iddia, matematik bilimine aykırıdır” denildi. 2001 yılında yapılan kontrat ile BOTAŞ’ın her zaman gaz tedarikinde en ucuz gazı Azerbaycan’dan satın aldığı öne sürülen açıklamada, “Azerbaycan gazının, pazar koşullarının çok altında bir fiyatta kalması ile Türkiye ve Azerbaycan iki kardeş ülke olarak tahkime gitme ihtiyacı duymadan anlaşmaya varmış ve fiyat revizyonu sağlamışlardır. Azerbaycan ile Türkiye arasındaki doğalgaz alım satım anlaşmasındaki ‘al ya da öde’ yükümlülüğü ise belirli bir teslimat yılında alınamayan gazın ileriki yıllarda alınabilmesi, ‘’make-up (makyaj) hakkı” esasına göre işlemekte olup Türkiye’nin Azerbaycan’a almadığı bir gazın parasını ödemesi gibi bir durum söz konusu değildir” denildi.

YATIRIMDAN KURTULDU

Açıklamada, TANAP’ın yüzde 30 hissesinin BOTAŞ’a ait olduğu hatırlatılarak, TANAP’ın BOTAŞ’ın yeni iletim hatları yapma gereğini ortadan kaldırdığı ve tek başına milyarlarca dolar yeni yatırım yapmak zorunda kalmadığı vurgulandı.

ORTAĞIMIZ HİSSE SATTI

Açıklamada, Şah Deniz1 hattından gelmekte olan Azerbaycan gazının 1.2 milyar metreküplük kısmının satış hakkının devletlerarası anlaşma ile Socar’a verildiği hatırlatılarak, “Şirketimizin sahibi olduğu Petkim’in ve yeni yapılmakta olan STAR rafinerimizin kesintisiz doğalgaz kullanımını temin etmek için sağlanan bu imkân ile Petkim yıllık 500 milyon metreküp doğalgazı bu kaynaktan kullanmaktadır. Rafineri yatırımı tamamlanıncaya kadar geçici bir dönemde Türkiye pazarında satılabilecek 700 milyon metreküp doğalgaz miktarı oluşmuştur. Rafinerimiz operasyona geçinceye kadar bu miktar gazı pazarlayabilmek için Socar Gaz şirketimiz kurulmuş ve pazarda tecrübesi olan bir şirket ile ortaklık tercihi yapılmıştır. Bu operasyondaki ortağımız (Arkgaz Enerji), daha sonra kendi inisiyatifi ile kendi hisseleri içinde kalmak üzere hisse satışları yapmıştır. Socar Gaz şirketimizin tüm bilgileri, ticaret sicilinde kayıtlıdır” denildi. “SOCAR Türkiye olarak gaz ticaretimiz, toplam iş hacmimizin sadece yüzde 1’i oranında” diyen Kenan Yavuz kanaat önderleri ve milletvekilleri dahil tüm ilgililere bilgi vermeye hazır olduklarını da söyledi.

BOTAŞ’ın Taşıma geliri ikiye katlanacak

BOTAŞ’ın bin metreküp başına ‘Ev Sahibi Hükümet Anlaşması’nda belirtildiği gibi bir taşıma tarifesi ödeyeceğinin belirtildiği Socar Türkiye’nin açıklamasında “Buna karşılık BOTAŞ, TANAP’ın yıllık 16 milyar metreküp gaz taşımacılığı yapmak suretiyle elde edeceği taşıma gelirinden yüzde 30 hissesine karşılık gelen miktarı yatırımcı olarak gelir kaydedecektir. Bir başka deyişle BOTAŞ, taşıtıcı olarak ödeyeceği taşıma bedeline yakın bir bedeli yatırımcı olarak geri alacaktır. Boru hattının taşıma kapasitesinin cüzi bir yatırımla önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe çıkarılacağı önümüzdeki dönemde BOTAŞ’ın yıllık taşıma gelirinin de iki katına çıkacağı düşünüldüğünde BOTAŞ’ın bu işten zarar ettiği yönündeki iddialara mesnet oluşturmak maksadıyla yapılan maliyet hesaplarının anlamsız kaldığı açıkça görülecektir” denildi. Açıklamada, Türkiye’nin taşınacak gazın bin metreküp başına 5.95 dolar vergi alacağı, böylece yıllık 95.2 milyon dolar vergi geliri elde edileceği kaydedildi.

Hürriyet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*