Kadastro ekipleri tarafından yapılan orman tahdidi işlemi nedir? Orman tahdidi nasıl yapılır? İşte Orman Kadastrosu ve 2/b Yönetmeliği esasları..
Orman tahdidi ne demek?
Orman tahdidi işlemi; 8 Şubat 1937 tarihli ve 3116 sayılı Orman Kanunu kapsamında yapılan sınırlandırma çalışmalarını olarak karşımıza çıkıyor. Bu çalışmalar, kadastro ekibi tarafından yapılıyor.
Orman Kadastrosu ve 2/b Yönetmeliği gereğince; orman tahdidi/kadastrosu yapılan orman alanlarında; çalışma alanı içerisine giren orman alanları ile çalışma alanı içerisine girmeyen orman alanları koordinatlı krokide ifraz dosyası şeklinde gösteriliyor.
Bu işlem orman tahdidi/kadastrosu yapılan orman alanlarının çalışma alanları kapsamında kısmen tescillerinin yapılması durumunda da geçerlidir.
Bu kapsamda yapılan koordinatlı krokide ifraz dosyası şeklindeki gösterime ait bilgi ve belgeler orman kadastro dosyasına eklenir.
Kadastrosu yapılan ormanlara verilen isimlerin devamlılığı
Daha önce yapılan orman tahdit veya kadastrosunda adlandırılmış olan ormanların adları değiştirilemez. Evvelce tahdidi yapılmış ve kesinleşmiş olup bir bütünlük teşkil etmesine rağmen genelde mevkii adları verilerek birden fazla adlandırılmış ormanlarda en tanınmış ad orman adı olarak alınır.
2/B uygulaması sonucu parçalanmış ormanlar aynı ad muhafaza edilmek üzere numaralandırılır.
3402 sayılı Kanun uygulamaları ile kadastrosu yapılarak tescil edilen ormanlar ada ve parsel numarası ile tanımlandığından bu ormanlara ayrıca ad verilmez. Verilen ada ve parsel numarası bu ormanın adı olarak alınır.
Orman kadastrosu ve 2/b uygulama yönetmeliği!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com