İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde mimari proje derslerine girmekte ve araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren Mimar Onurcan Çakır kimdir? İşte Mimar Onurcan Çakır’ın biyografisi…
Onurcan Çakır kimdir?
Onurcan Çakır, 1986’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nde ortaokul ve lise eğitimini tamamladı. Aynı anda yarızamanlı olarak Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı’nda klasik gitar bölümünden mezun oldu.
2009 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Araştırma yapmak amacıyla yüksek lisans eğitiminin ikinci senesini Viyana Teknik Üniversitesi’nde geçirdi ve mimari akustik üzerine tez çalışmasını yine İTÜ’de teslim etti.
2012’de Urla’ya taşındı; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Mimarlık Fakültesi’nde mimari akustik üzerine doktora yapıyor.
Lisans eğitimi boyunca staj çalışmalarını Tabanlıoğlu ve Gökhan Avcıoğlu (GAD) ofislerinde yapmıştır. 2008’de DAAD bursu ile Almanya Detmold Üniversitesi’nde Future Classroom atölyesinde yer almıştır.
Biri “Işıklı Pencereler” adıyla İzmir Sanat galerisinde olmak üzere, üç farklı fotoğraf sergisi açmıştır. Çeşitli mimari proje yarışmalarında ödülleri (Çuhadaroğlu Alu’2007, İzocam & Isover Yalıtım 2010, Çevre ve Orman Bakanlığı EkoKent 2010, Saray Aluminyum Yüksek Yapı 2011, vb.) ve akademik yayınlarda ağırlıklı olarak hacim akustiği, gürültü kontrolü, ses peyzajı (soundscape) ve mimari tasarım üzerine makaleleri bulunmaktadır.
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin “İstanbul Öyküleri” ve “Mimarlık ve İnsan Hakları” adlı iki kitabında öyküleri basılmıştır. Varlık, Yasakmeyve, Şiirden, Akatalpa, Lacivert, Bireylikler, vb. dergilerde şiirleri yayımlanmış; “Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü 2011”de ve Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülleri 2014’te dikkate değer bulunmuştur.
Aynı zamanda “Müziksiz Mekanlar” hareketinin kurucusu olarak oluşumda aktif biçimde yer almakta, kamusal alanda fon müziği yayını yapılmasının bir dayatma niteliği taşıdığını savunan bu platformun faaliyetlerini yürütmektedir. Ulusal Mimarlık Öğrencileri Buluşması 2015’te “Yerel Ses Peyzajları” adlı atölyenin yürütücülüğünü üstlenmiştir.
2012’den beri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde mimari proje derslerine girmekte ve araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Akustik danışmanlığa ve yerel malzeme kullanımının ön planda olduğu konut tasarım ve uygulamalarına Urla’da devam etmektedir.
İletişim bilgileri
E-mail: [email protected]
Tel: +90 232 750 70 53