Önalım hakkı bildirimi nasıl yapılır?

bildirim

Hissedar tarafından önalım hakkın kullanılabilmesi için diğer hissedarlara satıştan haber verilmesi gerekiyor. Bu nedenle önalım hakkı bildirimi yapılıyor. Peki, önalım hakkı bildirimi nasıl yapılır?

 

Önalım hakkı bildirimi nasıl yapılır?
Önalım hakkı, paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar tarafından kullanılıyor.

Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için diğer hissedarlara satıştan haber verilmesi gereliyor. Bu nedenle önalım hakkı bildirimi yapılıyor. Peki, önalım hakkı bildirimi nasıl yapılır?

Türk Medeni Kanuna göre, ortaklardan birinin kendi payını satması durumunda, satışın alıcı ya da satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirilmesi yükümlülüğü bulunuyor. Bu bildirimin noter aracılığı ile yapılması gerekiyor.

Kendisine bildirim yapılan hissedarın önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor.

Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan önalım hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabilir. Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınır.

Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer.
Yasal önalım hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin hükümler sözleşmeden doğan önalım hakkında da uygulanır.
Önalım hakkı mirasçılara geçer mi?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*