Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sebepsiz sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinden beri on yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. İşte on yılı dolduran kiracının tahliyesi…
On yılı dolduran kiracının tahliyesi!
Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında süreli ya da süresiz bir sözleşme imzalanıyor. Genellikle senelik olarak hazırlanan kira sözleşmelerinin yıl sonunda yenilenmesi halinde sözleşmeler süresiz olma niteliğini kazanıyor.
Bu halde, ancak sözleşme süresinin bitmesine yakın dönemde taraflar geçerli bir gerekçeye sahipse sözleşmeyi feshedebiliyor.
Örneğin kiracı için kiralananda kalmak çekilmez bir hal yaratıyorsa veya gayrimenkul sahibi kirasını zamanında alamıyorsa sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olmuş oluyor.
Haklı gerekçe olmaksızın kiracı taşınmazdan tahliye edilemiyor. Ancak Borçlar Kanunu kapsamında yer alan ve 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamada 10 senelik kiracılar herhangi bir gerekçe gösterilmeden tahliye edilebiliyor. Peki on yılı dolduran kiracının tahliyesi nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor.
10 yıllık kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com