Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile bakım alacaklısı alacağı hizmete karşılık bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstleniyor. Peki, ölünceye kadar bakma sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir?
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi geçerlilik şartları!
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşme oluyor.
Bu sözleşme ile bakım alacaklısı, bakım borçlusunun aile topluluğuna katılmış oluyor. Bakım borçlusu, almış olduğu malların değerine ve bakım alacaklısının daha önce sahip olduğu sosyal durumuna göre hakkaniyetin gerektirdiği edimleri, bakım alacaklısına ifa etmekle yükümlü oluyor.
Bakım borçlusu, bakım alacaklısına özellikle uygun gıda ve konut sağlamak, hastalığında gerekli özenle bakmak ve onu tedavi ettirmek zorunda oluyor.
Kabul ettikleri kişilere ölünceye kadar bakma amacıyla kurulmuş olan kurumların bakım borcunun kapsamı ve ifası, kendilerince hazırlanarak yetkili makamların onayından geçen genel düzenlemelerle belirleniyor. Bu düzenlemeler, sözleşmenin içeriğinden sayılıyor.
Peki, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nasıl yapılır? Ölünceye kadar bakma sözleşmesi geçerlilik şartları nelerdir?
– Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, mirasçı atanmasını içermese bile, miras sözleşmesi şeklinde yapılmadıkça geçerli olmaz.
– Sözleşme, Devletçe tanınmış bir bakım kurumu tarafından yetkili makamların belirlediği koşullara uyularak yapılmışsa, geçerliliği için yazılı şekil yeterlidir.
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi örneği!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın