Miras paylaşımı mevzuatına göre, vefat eden kimsenin mirası yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Peki ölen kişinin çocuğu yoksa miras nasıl paylaşılır? diyorsanız işte yanıtı…
Ölen kişinin çocuğu yoksa miras nasıl paylaşılır?
Miras, mirasbırakanın vefatı ile açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.
Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılıyor.Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülüyor.
Miras, kanuni ve atanmış mirasçılara intikal ediliyor. Peki ölen kişinin çocuğu yoksa miras nasıl paylaşılır? diyorsanız işte yanıtı…
Vefat eden bir kimsenin çocuğu yoksa; miras eşine ve ölen kişinin anne ile babasının sağ olması halinde hem eşine hem anne ve babasına düşüyor.
Ölen kişinin anne ve babası yoksa; ancak büyükanne ve büyükbabası varsa miras bu sefer de eşi ile büyükanne ve büyükbaba arasında paylaştıtılıyor.
Yani vefat eden kişinin anne ve babası yoksa büyükbaba ve büyükannesi mirasta hak sahibi oluyor. Yani zümre başının hayatta olması sebebiyle kardeşlerine mirastan pay kalmıyor. Yani zümre başı, alt soyun miras almasına engel oluyor.
Ölen kişinin eşi ve çocukları yoksa; zümre başı olarak anne ve babası da yoksa miras kardeşlere kalıyor.
Bunun yanı sıra yukarıda sayılan akraba hısımlarından hiçbiri yoksa yani; eşi, çocukları; anne ve babası; kardeşleri yoksa söz konusu miras devlet hazinesine kalıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com