Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Okan Gaytancıoğlu, AKP’nin 14 yıldır niteliksiz tarım politikaları uyguladığını ve bunun sonucunda da 26 milyon dönüm tarım arazisinin boş olduğunu belirtti. Gaytancıoğlu, “Bunun 5 milyon dönümü eskiden beri boştu. Nadas alanları. 80’li yılların başında nadas alanları daraltılmıştı. Nohut ve mercimeğe yönelmiştik. Türkiye bakliyatta üretim üssü olmuştu. Hem nadas alanları azalmıştı hem de bakliyat oralarda yetiştiriliyordu. Türkiye hem kırmızı hem de yeşil mercimekte, nohutta dünya birincisi olmuştu. Aşağı yukarı 2 milyon dönüme düşürülmüştü nadas alanları” dedi.
AYÇİÇEK REKOLTESİ DÜŞTÜ
Günümüzde tutarlı bir tarım politikası izlenmediğini ifade eden Gaytancıoğlu, “İsteyen istediğini ekiyor. Üretim planlaması yok. Verilen destekleme ödemeleri üretim planlaması yapılacak şekilde değil. Dolayısıyla buralar boş kalıyor. Buralarda yağlı tohumlu bitkilerin üretimi rahatlıkla yapılabilir. Aspir, ayçiçeğinin kuraklığa dayanıklı türü yetiştirilebilir. Bunlar desteklenebilir. Dünyaya göre biraz daha pahalı üretebilirsiniz ama dünyaya döviz ödemezsiniz. İnsanlarınızı evlerinde tutarsınız. Şehirlerdeki gecekondulaşmayı da önlersiniz. Sosyal politikası vardır bunun” dedi. Ayçiçek hasadını gözlemlemek üzere Trakya’ya gittiğini anlatan Gaytancıoğlu, bu yıl geçtiğimiz yıldan 100 bin ton aşağıda yaklaşık 1.1 milyon ton rekolte beklendiğini kaydetti. Türkiye’nin ihtiyacının 3 milyon ton olduğunu aktaran Gaytancıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Yanımızda Ukrayna ve Bulgaristan bizim yerimize üretiyor ve onlardan satın alıyoruz. Geçen yıl 417 dolardı. Bu yıl 390 dolara kadar düştü. Üretim arttı Ukrayna’da. Bizde üretimi tetikleyemiyoruz. İşin tuhaf tarafı fabrikalar ve teknoloji bizde. Üretim sahası bizde var ama niteliksiz tarım politikaları nedeniyle üretemiyoruz. Yağlı tohumlarda 4.5 milyar dolara varan yıllık dış ticaret açığı var. En çok da ayçiçek yağı, 2.5 milyar dolar. Fabrikaları, son sistem üretim teknolojisi bizde. Nitelikli çiftçilerimiz var. Hatta ihracat yapıyoruz. Biz bunu kendimiz üretsek katma değeri ve küspesi bizde kalır. Küspesi bizde kalınca hayvancılıkta kullanırız. Türkiye’nin böyle bir tarım politikasına ihtiyacı var.”
İSTİFA ETSİNLER
Nişasta bazlı şekerde (NBŞ) uygulanan kotanın kaldırılacağını ve bunun pancar çiftçisine zarar vereceğini söyleyen CHP’li Okan Gaytancıoğlu, çiftçiyi koruması gereken birlik başkanı AKP milletvekillerini istifaya davet etti. AKP Karaman Milletvekili Recep Konuk’un Pankobirlik Genel Başkanı, AKP Edirne Milletveki Rafet Sezen’in de Trakya Birlik Başkanı olduğunu hatırlatan Gaytancıoğlu, Konuk ve Sezen’in çiftçinin yanında değil, iktidarın yanında yer aldığını, bu nedenle birlikteki görevlerinden istifa etmeleri gerektiğini söyledi.
Sözcü