ÖİB özelleştirmelerden 58.7 milyon dolar kazanç elde etti!

öib

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, gayrimenkul satışlarına ağırlık vereceğini açıkladı. ÖİB önümüzdeki günlerde enerji sektörü, TP Petrol Dağıtım ve şans oyunları lisansı özelleştirmelerini de gerçekleştireceğini belirtti.

Önümüzdeki günlerde enerji sektörü, Türkiye Petrolleri (TP) Petrol Dağıtım A.Ş. ve şans oyunları lisansı verilmesi özelleştirmelerini gerçekleştirmeye hazırlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), taşınmaz satışlarına ağırlık verecek. Eylül ayında Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin 40 taşınmazı, TTA Gayrimenkul A.Ş.’nin 27 taşınmazı ve Sümer Holding’in ise bir taşınmazı için son teklifler alınacak.

Portföyünde irili ufaklı 450 civarında taşınmaz bulunan ÖİB, 50’nin üzerindeki taşınmaza yönelik ihale hazırlık çalışmalarını ise tamamlayacak. Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ait beş hidroelektrik santralini ve bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirmesini gündemine alan ÖİB. TP Petrol Dağıtım AŞ.’nin özelleştirmesini de gerçekleştirecek. Çamlıca 1 HES’te son teklifleri 19 Ağustos’ta alan, Almus ve Köklüce HES için ön yeterlilik ve son teklif verme tarihini 5 Eylül, Menzelet ve Kılavuzlu için 30 Eylül 2016 olarak belirleyen ÖİB, TP Petrol Dağıtım için son teklif verme tarihini de 30 Eylül olarak öngördü.
Önümüzdeki günlerde ayrıca Türkiye’nin dev özelleştirmelerinden şans oyunları için hareketli günler başlayacak. özel sektörün talebiyle ihale başvuru sürecinde süre uzatımına gidilen Şans Oyunlarının Lisans Verilmesi Suretiyle özelleştirilmesi ihalesinde, bilgi sitesi ve bilgi odası erişimi son günü 23 Eylül, ön yeterlilik son başvuru tarihi 14 Ekim, ortak girişim grubunda değişiklik yapılması için son başvuru tarihi 27 Ekim ve son teklif verme tarihi 8 Kasım olacak.

TAŞINMAZLARDAN 58.7 MİLYON $

2016 yılında 10.8 milyar TL özelleştirme geliri hedefleyen hükümet bir yandan enerji sektörü ve şans oyunları lisansı özelleştirmelerini gerçekleştirmeye hazırlanırken, diğer yandan kamuya ait taşınmazların satışını da yapacak. 18 Ağustos 2016 itibarıyla TED AŞ, Maliye Hazinesi, Gayrimenkul A.Ş., Sümer Holding A.Ş., Türkiye Şeker Fabrikaları, TCDD, Maliye Hazinesi olmak üzere çeşitli kamu kurumlarının 150’nin üzerindeki taşınmaz varlığının satış, devir işlemini tamamlayan ÖİB, bu özelleştirmelerden 58 milyon 691 milyon dolar gelir elde etti.

ŞEKER’İN 40 TAŞINMAZI

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait 40 taşınmazı ihaleye çıkaran ÖİB, taşınmazları “satış” yöntemi ve “pazarlık” usulü uygulayarak özelleştirecek. Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Balıkesir, Bayburt, Bilecik, Çorum, Edirne, Erzurum, Eskişehir ve Kastamonu’daki muhtelif 18 taşınmaz için son teklif verme tarihi 22 Eylül, Konya, Samsun, Sinop, Tokat ve Yozgat’taki 22 taşınmaz için son teklif verme tarihi ise 29 Eylül 2016 olacak.

BİRDEN FAZLA İHALEYE TEKLİF

İhale komisyonunca gerekli görüldüğü takdirde ihaleler, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. Katılımcılar ayrı ayrı olmak koşuluyla, birden fazla ihaleye teklif verebilecek. Taşınmazların ihale şartnamesi bedelleri 100 TL ile 250 TL arasında, geçici teminat tutarı ise bin TL ile 300 bin TL arasında değişecek. İhaleye katılabilmek için her bir taşınmaz için ayrı ihale dokümanı alınacak ve teklifler son teklif verme günü saat 17.00’ye kadar ÖİB’nin Ankara’daki idare binasına elden teslim edilecek.
TEKLİFLER TL OLARAK VERİLECEK

Teklifler TL olarak verilecek, ihale bedelleri peşin veya vadeli ödenebilecek, ihale bedellerinin vadeli olarak ödenmesi talep edildiği takdirde, asgari yüzde 20’si taşınmaz satış sözleşmesi imza tarihinde peşin, ihale bedelinin vadeye bırakılan tutarı ise azami 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en çok 48 ayda ve eşit taksitlerle, vadeye bırakılan tutar üzerinden ödeme tarihleri itibarıyla hesaplanacak vade farklarıyla birlikte ödenecek. İhale bedellerinin vadeye bağlanan tutarına, taşınmaz satış sözleşmesi imza tarihinden itibaren yıllık yüzde 10 oranında vade farkı uygulanacak.

YABANCIYA SATILAMAYACAKLAR

Taşınmazların yabancı uyruklu gerçek kişilere, yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip şirketlere ve Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlere satışı, yürürlükteki Doğrudan Yabancı Yatırımlar mevzuatı, Tapu Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine tabi olacak.
Bu kişiler taşınmaz edinmelerinin mümkün olup olmadığını önceden araştıracak. İhaleyi kazanmaları halinde bu kişilerden en kısa sürede gerekli işlemleri yapmaları istenecek. Konya’nın Ilgın ilçesi Çavuşçu Mahallesi’ndeki 2 bin 200 metrekare yüzölçümlü resmi kurum alanı, konut-ticaret alanı ve yol imarlı taşınmaz ile 2 bin metrekare yüzölçümlü küçük sanayi sitesi alanı ve yol imarlı taşınmazlar Bakanlar Kurulu kararı çerçevesince yabancılara satılamayacak.

KONYA’DA TİCARİ İMARLI ALAN

Türkiye Şeker Fabrikalarının ihaleye çıkardığı, büyüklükleri 10 biıı 35 metrekare ile 33 bin 238 metrekare arasında değişen Konya Ereğli’deki diğer beş taşınmazın imar durumu ise ticaret alanı olarak görülüyor. Geçici teminat bedelleri ise 100 bin ile 150 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.
ihaleye çıkarılan Afyonkarahisar’ın Merkez ilçesi Sülümenli Köyü’ndeki 11 bin 348 metrekare yüzölçümlü taşınmaz konut alanı imarlı. Çevresinde Afyon Şeker Fabrikası, okul ve yerleşim alanı bulunuyor. Taşınmazın geçici teminat bedeli 200 bin TL. Afyonkarahisar Merkez ilçesi Çetinkaya Mahallesi’ndeki 35 bin 600 metrekare yüzölçümlü taşınmazın imar durumu konut dışı kentsel çalışma alanı, park yol imarlı taşınmaz olarak görülüyor. Geçici teminat bedeli olarak 300 bin TL öngörülüyor. Aksaray’ın Merkez İlçesi Yeşiltönek Köyü’ndeki 40 bin 743 metrekare yüzölçümlü tarla vasıflı taşınmaz için geçici teminat bedeli 20 bin TL, 76 bin 575 metrekare yüzölçümlü tarla vasıflı taşınmaz için ise geçici teminat bedeli 50 bin TL olarak belirlendi. Aksaray’ın Ortaköy ilçesi Devadamı Köyü’ndeki 19 bin 350 metrekare yüzölçümlü Türkiye Şeker Fabrikaları taşınmazı ise biri konut dışı kentsel çalışma alanı, konut alanı, park ve yol imarlı, diğeri belediye hizmet alanı, yol imarlı iki parselden oluşuyor.

TARLA VASIFLI TAŞINMAZLAR

Türkiye Şeker Fabrikalarının ihaleye çıkardığı 40 taşınmazdan büyük bölümü tarla vasıflı. Bunlar arasında Bayburt’taki 19 bin 750 metrekare ve 24 bin 512 metrekare, Samsun Çarşamba’daki 20 bin 15 metrekare ve 19 bin 142 metrekare, Tokat Sulusaray’daki 17 bin 997 metrekare, Yozgat Sorgun’daki 17 bin 963 metrekare, Sinop Merkez ilçesindeki 17 bin 404 metrekare ve bin 465 metrekare yüzölçümlü tarla vasıflı taşınmazlar da bulunuyor. Ayrıca Çorum’un Mecitözü ilçesi Kozören Köyü’ndeki 25 bin 600 metrekare yüzölçümlü tarla vasıflı taşınmaz, Bilecik’in Gölpazarı ilçesi Kozören Köyü’ndeki 22 bin 419 metrekare yüzölçümlü tarla ve gübre ambarı vasıflı taşınmaz ve üzerindekiler, Ankara’nın Kalecik ilçesi Alibeyli Mahallesi’ndeki 18 bin metrekare yüzölçümlü taşınmaz ile Polatlı ilçesi Sazılar Mahallesi’ndeki 13 bin 815 metrekarelik ağıl vasıflı taşınmaz da ihale listesinde yer alıyor. Tokat’ta büyüklükleri 350 metre ile bin 462 metrekare arasında değişen sekiz taşınmaz ise konut alanı olarak satışa çıkarıldı.

“ELDEN UCUZ ÇIKARILMAMALI”

Onursal Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün şu anda Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait satışa çıkarılan taşınmazlara hisseli bakıldığında büyük bir bölümünün tarla vasfında olduğunu belirterek, bu taşınmazlar tarla vasfında satıldığında birim fiyatının 1 TL iken, imar yapılarak satıldığında 5 TL olacağını vurguladı. Taşınmazların tarla olarak satışına yönelik talebin sınırlı olacağını ifade eden Öngün, “Tarlayı ekebilirsiniz. Burada herhangi bir katma değer yaratacak yapılaşma yapamazsınız. Bu gayrimenkuller geliştirilip öyle satılmalı. Ucuz elden çıkarılmamalı” dedi.

GEÇİCİ TEMİNAT 1.5 MİLYON TL

TTA Gayrimenkul A.Ş.’ye ait 27 taşınmaz da özelleştirilecek, özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan Diyarbakır, Ankara ve Karaman’daki sekiz taşınmaz için son teklif verme tarihi 2 Eylül saat 17.00 olacak. İhale kapsamındaki taşınmazların geçici teminat tutarı 50 bin TL ile 1 milyon 500 bin TL arasında değişecek. TTA Gayrimenkul’un Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi Kayapınar Mahallesi’ndeki altı taşınmazdan 29 bin 558 metrekarelik taşınmazın geçici teminat tutarı 1 milyon TL olarak belirlendi. Uygulama imar planında gelişme konut alanı olarak görülen taşınmaz, orta ve üst grup gelir seviyesine sahip kişiler tarafından tercih edilen bir bölgede bulunuyor. Uygulama imar planınında gelişme konut alanı olarak görülen Kayapınar Mahallesi’ndeki 38 bin metrekarelik taşınmazın geçici teminat tutarı 1.2 milyon TL, 44 bin 784 metrekarelik taşınmazın geçici teminat tutarı ise 1.5 milyon TL olarak öngörüldü.

PAZARLIK USULÜ

İhaleler, pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. Gerekli görüldüğü takdirde ihaleler, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık arttırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. Katılımcılar ayrı ayrı olmak koşuluyla birden fazla ihaleye teklif verebilecek. Tekliflerin son teklif verme günü saat 17:00’ye kadar elden teslim edilmesi zorunlu.
FAZLA KATILIM
Gayrimenkul A.Ş.’nin satışa çıkardığı Burdur, İzmir, Mersin, Niğde, Sivas ve Van’daki toplam 10 taşınmaz için son teklifler 7 Eylül 2016 günü, Ankara, Kütahya, Nevşehir ve Tekirdağ’daki dokuz taşınmaz için 20 Eylül 2016 günü saat 17:00’ye kadar alınacak. Ankara Çankaya’daki 32 bin 159 metrekare yüzölçümlü taşınmazın geçici teminat tutarı 1 milyon TL, 23 bin 246 metrekare yüzölçümlü taşınmazı 750 bin TL, 15 bin 724 metrekare yüzölçümlü taşınmazın ise 450 bin TL olarak belirlendi.İhaleler, pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. İhale Komisyonunca gerekli görüldüğü takdirde ihaleler, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. Katılımcılar ayrı ayrı olmak koşuluyla, birden fazla ihaleye teklif verebilecek. Teklifler, son teklif verme günü saat 17.00’ye kadar TTA Gayrimenkul A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün Etimesgut’taki binasına elden teslim edilecek.

SÜMER HOLDİNG’İN MAĞAZASI

Sümer Holding’in Ankara Çankaya Kızılay Mahallesi’ndeki 467 metrekare yüzölçümlü arsa üzerindeki 820/4000 arsa paylı depolu mağaza nitelikli, zemin kat, birinci bağımsız bölümlü bodrum, düşük zemin kat, 1. ve 2. asma kattan oluşan 488.5 metrekare toplam inşat alanına sahip merkezi iş alanı-ticaret bölgesi planlı taşınmazı için son teklif verme tarihi 6 Ekim olacak. ÖİB daha önce son teklif verme tarihini 1 Eylül olarak açıklamıştı.

Taşınmaz, 1.5 milyon geçici teminat bedeliyle ihale edilecek, ihale kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. ihale gerekli görülmesi halinde açık artırmayla sonuçlandırılabilecek. Teklifler TL olarak verilecek, ihale bedeli peşin ödenecek.

HAZİNE’YE AİT 15 TAŞINMAZ
ÖIB, 50’nin üzerindeki taşınmazın ihaleye hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. ÖlB’nin yayınladığı listeye göre 6. Proje Grup Başkanlığı, 1’i TCDD’ye, 15’i Hazine’ye ait olmak üzere toplam 16 taşınmazın ihaleye hazırlığını yapıyor. Balıkesir, Elazığ, Karaman, Kastamonu, Kocaeli ve Osmaniye illerinde bulunan taşınmazların büyüklükleri 807.5 ile 19 bin metrekare arasında değişiyor. Balıkesir’in Edremit ilçesi Akçay Mahallesi’nde bulunan, mülkiyeti TCDD’ye ait 12 bin 341 metrekare büyüklüğündeki taşınmazın imar planı turizm tesis alanı olarak görülüyor. İmar planlarına göre, Hazine’ye ait Elazığ Merkez’deki 10 bin 527 metrekarelik taşınmaz ile Karaman Merkez ilçesi Kırbağı Mahallesi’ndeki 2 bin 785 metrekarelik taşınmaz ticaret alanı, Karaman Merkez ilçesi Kırbağ Mahallesi’ndeki 19 bin metrekarelik taşınmaz ile Kastamonu Hanönü ilçesi Hanönü Mahallesi’ndeki 2 bin 171 metrekarelik Hazine arazisi konut alanı olarak değerlendirilebilecek.

Gebze Pelitli Köyü’ndeki 6 bin 425 metrekarelik Hazine arazisinin imar durumu gelişme konut alanı, teknik altyapı alana ve yol olarak görülüyor.

Hazine’nin Osmaniye Düziçi ilçesi Haruniye Mahallesi’nde imar planı konut olarak çıkarılmış çeşitli büyüklüklerde 10 taşınmazının ihaleye hazırlık çalışmaları sürdürülüyor.

GAYRİMENKUL A.Ş. TAŞINMAZLARI

ÖİB’nin listelerine göre 7. Proje Grup Başkanlığı TTA Gayrimenkul A.Ş.’nin beş ilde bulunan 18 taşınmazı ile Maliye Hazinesi’ne kayıtlı Manisa’da bulunan iki taşınmazı için ihale hazırlık çalışmalarını sürdürüyor.
ÖlB’nin açıkladığı listeye göre, yüzölçümleri 71 bin 89 ve 81 bin 271 metrekare olan Manisa’nın Yunusemre ilçesi Muradiye Mahallesi’ndeki Maliye Hazinesi’ne ait taşınmazların imar durumu konut dışı kentsel çalışma alanı olarak görülüyor.
TTA Gayrimenkurün Karaman Merkez’deki 8 bin 319 metrekare yüzölçümlü taşınmazının imar durumu ticaret alanı, Ankara Kazan’daki 27 bin 83 metrekarelik taşınmazı ile Şanlıurfa Merkez ilçedeki 2 bin 739 ile 10 bin 785 metrekare arasında değişen sekiz taşınmazının imar durumu ise konut alanı olarak görülüyor. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki 15 bin ve 66 bin 526 metrekarelik taşınmazlar ise konut ve ticaret alanı olarak değerlendirilebilecek.

İMAR PLANLARI HAZIRLANACAK

Listelere göre 9. Proje Grup Başkanlığı biri TCDD’nin, dokuzu Maliye Hazinesi’nin, beşi ise Karayolları Genel Müdürlüğü’nün olmak üzere toplam 15 taşınmazın ihale hazırlık çalışmalarını sürdürüyor. Aydın, Muş, Denizli, Erzurum ve Ankara’da bulunan söz konusu taşınmazlara yönelik imar planı çalışmaları henüz tamamlanmadı.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Ankara Yenimahalle Varlık Mahallesi’ndeki 20 bin 965 metrekare ve bin 783 metrekare büyüklüğündeki iki taşınmazı ile Ankara Yenimahalle Akköprü Mahallesindeki 2 bin 151 metrekare, 26 bin 211 metrekare ve 63 bin 32 metrekare yüzölçümlerindeki taşınmazları dikkat çekiyor.

Denizli Merkez ilçesinde 10 bin 812 metrekarelik taşınmazı, Aydın’ın Didim ilçesindeki 971 metrekarelik taşınmazı bu grupta yer alan Maliye Hazinesi’nin Ankara Yenimahalle Akköprü Mahallesinde ise büyüklükleri 589 metrekare ile 15 bin 102 metrekare arasında değişen dört taşınmazı bulunuyor. TCDD’nin ihale hazırlık ve imar planı çalışmaları sürdürülen Muş’taki taşınmazı ise 8 bin 109 metrekare yüzölçümüne sahip.

SANAYİ VE DEPOLAMA ALANLARI

10. Proje Grup Başkanlığı ise Sümer Holding’e ait biri Ankara’da ve beşi Malatya’da olmak üzere altı taşınmazla ilgili çalışmalar yapıyor. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Kuyulu Köyü’nde bulunan, imar durumu sanayi ve depolama alanı görülen beş taşınmazın yüzölçümleri 66 bin 592 metrekare ile 163 bin 148 metrekare arasında değişiklik gösteriyor.

HES’LER İÇİN SON TEKLİFLER

ÖIB önümüzdeki günlerde üç grup halinde satışa çıkarılan Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ait beş hidroelektrik santralini ve bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirmelerini yapacak. 3. grupta yer alan Almus ve Köklüce için HES için ön yeterlilik ve son teklif verme tarihi 5 Eylül, 2. grupta yer alan Menzelet ve Kılavuzlu HES için 30 Eylül 2016 olacak. Geçici teminat tutan 10 milyon TL olan Çamlıca 1 HES için son teklif tarihi 19 Ağustos’tu.

Almus ve Köklüce ile Menzelet ve Kılavuzlu için ise geçici teminat tutarı 15’er milyon TL olarak öngörüldü. İhale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli ise üç grup için de 10 bin TL olarak belirlendi.

Tesisler, işletme hakkının devri yöntemi ile ayrı ayrı özelleştirilecek. İşletme hakkının devri yöntemi ile yapılacak özelleştirme için ihaleler kapalı zarf içerisinde teklif alınarak düzenlenecek. Yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim gruplarının girebileceği ihalelere, gerçek kişiler ile özel yatırım fonları en az bir tüzel kişinin bulunduğu ortak girişim grubunda üye olarak katılabilecekler.

TP’DE SON TEKLİF TARİHİ 30 EYLÜL

ÖİB, TP Petrol Dağıtım A.Ş.’deki yüzde 100 oranındaki hisseyi blok satış yöntemiyle özelleştirecek. Geçici teminat tutarının 10 milyon TL, ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedelinin 5 bin TL olarak belirlendiği ihalede son teklif verme tarihi 30 Eylül 2016 olacak, ihale, kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. İhaleler, kapalı zarf içerisinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile yapılacak. İhale Komisyonu’nca gerekli görüldüğü takdirde ihaleler, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek.

İhaleye yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. İhaleye katılabilmek için gizlilik taahhütnamesi imzalanması, şirket hakkında hazırlanan tanıtım dokümanı ile ihale şartnamesinin alınması zorunlu olacak.

ŞANS OYUNLARINDA SON TARİH

Önümüzdeki günlerde ayrıca Türkiye’nin dev özelleştirmelerinden şans oyunları lisansı için hareketli günler başlayacak. İhale başvuru sürecinde süre uzatımına gidilen Şans Oyunları Lisans İhalesi’nde son teklifler 8 Kasım 2016’da verilecek. Daha önce son teklif verme tarihi 5 Ağustos 2016 olarak açıklanmıştı.

Buna göre şans oyunları özelleştirmesinde bilgi sitesi ve bilgi odası son başvuru tarihi 14 Ekim, ortak girişim grubunda değişiklik yapılması için son başvuru tarihi 27 Ekim olarak belirlendi.

Karşılığı nakit olmak üzere şans oyunlarının planlanması, tertibi ve çekilişlerinin düzenlenmesi hakkı ihalesinde lisans süresi 10 yıl olacak. Karşılığı nakit olmak üzere, planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ait olan piyango, hemen kazan ve sayısal oyunlar ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunlarının lisansı, topluca verilmek suretiyle özelleştirilecek.

PAZARLIK USULÜ

İhale “pazarlık usulü” ile gerçekleştirilecek. Gerekli görüldüğü takdirde ihale, pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. ihaleye yalnızca tüzel kişiler ile Ortak Girişim Grupları katılabilecek. Gerçek kişiler veya yatırım fonları Ortak Girişim Grubu ortağı olabilirler. Ayrıca Ortak Girişim Grubuna ortak olacak yatırım fonlarının bağımsız denetçiler tarafından verilen beyannamede belirtilen “yönetimleri altındaki fonlar” tutarının en az 500 milyon dolar olması ve Ortak Girişim Grubu içerisindeki paylarının yüzde 70’i geçmemesi gerekecek. Teklif Sahiplerinden ihaleye katılabilmeleri için 10 milyon dolar geçici teminat alınacak.
Özelleştirme geliri 1.2 milyar dolar

ÖİB verilerine göre 18 Ağustos 2016 itibarıyla satış ve devir işlemleri tamamlanan özelleştirme uygulamalarından 1 milyar 173 milyon 337 bin dolarlık özelleştirme geliri elde edildi. Bu gelirin 1 milyar 173 milyon dolarlık bölümü tesis ve varlık satışı veya devrinden sağlandı. Bunun dağılımına bakıldığında 58 milyon 691 milyon doları 2016 yılında sözleşmesi imzalanan varlık satışından, 1 milyar 114 milyon 388 bin dolan ise sözleşmesi imzalanan Fethiye, Manavgat HES ve taşınmazları, İnebolu Limanı-Hopa Termik Santrali, Doğankent, Kürtün ve Torul HES, Karacaören 1, Karacaören 2 HES, Kadıncık 1 ve Kadıncık 2 HES özelleştirmelerinden elde edildi. Ağustos itibarıyla ÖİB’nin bedelli devir işlemleri satışından elde ettiği gelir ise 242 bin dolar oldu.

Satış, devir onayı alınan, sözleşme imza aşamasına gelen özelleştirme uygulamalarının toplamı 227 milyon 987 bin dolara ulaşırken, onay aşamasındaki özelleştirme uygulamalarının toplam büyüklüğü 285 milyon 507 bin dolar düzeyinde belirlendi.

ÖİB 2015 yılında satış ve devir işlemleri tamamlanan özelleştirme uygulamalarından 1 milyar 996 milyon dolarlık özelleştirme geliri elde etmişti. Bu gelirin 1 milyar 937 milyon dolarlık bölümü tesis ve varlık satışı veya devrinden geldi. Geçen yıl Oyak İnşaat’ın yüzde 25 hissesinin blok satışından ise 4.2 milyon dolar özelleştirme geliri elde edildi. Bedelli devir işlemleri toplamı ise 54.8 milyon dolar oldu. Hatırlanacağı üzere Hükümet 2016 yılı bütçesinde özelleştirme geliri hedefini 10.8 milyar TL olarak koymuştu.

Nurettin ÖZDEBİR / ASO Yönetim Kurulu Başkanı

“İnsanlar işlerine güçlerine bakıyor”

Türkiye ekonomisi sağlam temellere sahip. İnsanlar işlerine güçlerine devam ediyorlar. Organize Sanayi Bölgesi’nde çekilen enerji, 14 Temmuz ile 14 Ağustos 2016 tarihleri arasında yüzde 10’luk artış gösterdi. Türkiye’nin geleceği de bana göre son derece iyi. Şu anda bir takım sıkıntılar yaşıyoruz ama bunlar geçici. Bu anlamda bakıldığında özelleştirmeler yapılabilir.

Tahminime göre önümüzdeki dönemde şartlar daha iyi olacaktır. Yabancıların gireceği özelleştirmeler açısından ise çok uygun bir dönem olmayabilir. Yaşanan gelişmeler nedeniyle, yabancı yatırımcının Türkiye algısı son dönemde çok iyi değil. Bu algının değiştirilmesi için el birliğiyle çalışılması lazım. Eksik olan unsurlardan biri de Türkiye’nin tanıtımını yapacak, Türkiye’nin turizmini pazarlayacak milli kuruluşlarımızın olmaması.

Onur ÖNGÜN / Onursal Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

“Ekonomiye katkısı olur”
Kamunun elinde bulunan atıl durumdaki irili ufaklı taşınmazların devlete ve ekonomiye hiçbir getirişi yok. Taşınmazların doğru değerden satılması halinde ekonomiye katkısı olur. Kırsal alanlarda, şehrin çok uzağında bulunan tarım arazilerinin iyi bir şekilde değerlendirilip, arazi toplulaştırma ve sulama çalışmalarıyla daha verimli tarımsal araziler elde edilebilir. Şehre yakın, lojistik üs olabilecek yerlerdeki tarım arazileri ise elden geçirilip, toplulaştırılabilir. Gerekirse, o bölgedeki taşınmaz sahipleriyle oturulup, görüşülebilir. 5-6 milyon metrekarelik arazi üretilip, üzerinde Organize Sanayi Bölgeleri bile kurulabilir. Bugün Ankara’nın içerisinde tarım arazisi ilan edilmiş ve imar yapılmamış yerler var. Bakıyorsunuz bir yer tarım arazisi ilan edilmiş, yanı başına imar verilmiş. Şurada tarla ekiliyor, yanında devası bloklar yükseliyor. Örnek olarak Gölbaşı’ndaki Taşpınar Mahallesi’ni verebilirim. Orada, 42 parselden oluşan Yumrutepe diye bir yer var. Milyon dolarlık rezidanslar yapılıyor, yanında ise vatandaşlar tarla ekiyor.

Buraların hala tarım arazisi olarak kullanılması ziyanlık. Bu nedenle, taşınmazların katma değer yaratacak şekilde imar planlarının yapılıp satılması gerekiyor.

Cevdet ÇEKOK / Çekok Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

“Büyük ölçekli arazilere ihtiyaç var”

Tarımda büyük ölçekli yatırımlar için büyük ölçekli arazilere ihtiyaç var. Devletin atıl durumda olan, irili ufaklı birçok taşınmazı var. Özellikle, küçük ölçekli taşınmazları devlet değerlendiremiyor.

Orayı kiralamaya kalksa, kurumsal yapılar bu kadar küçük taşınmazlarla ilgilenmez.

Değerlendirilmeyen ve kullanılamayan bu taşınmazlar, değer kazandıracak çalışmalar yapıldıktan sonra özelleştirilmeli. Yakın parsellerdeki taşınmazlarla birleştirilebilir, daha büyük araziler elde edilebilir. Bu taşınmazların mutlaka bir bedeli vardır, satışından gelir elde edilir. Ayrıca özel sektöre geçince bu taşınmazlar işler hale gelecektir.
Ufuk SÖYLEMEZ / Ekonomi eski Bakanı

“Sat kurtul anlayışı olmamalı”

Özelleştirmeler gelir yaratmak, gelir sağlamak amacıyla yapılmamalı. Rekabet gücünü yitirmiş, yeni teknoloji ve sermaye yatırımı yapamayacak durumda olan, zarar üreten kuruluşların ekonomiye yeniden kazandırılması, zararların giderilmesi için yapılmalı.

Bu ilkeyi terk etmemek lazım. Son zamanlarda yapılan uygulamalarda bu ilkeden uzaklaşıldı. Karlı ve tekel nitelikli kuruluşların yabancıya satılmasının büyük bir kar transferi ve kamuya haksızlık olduğunu düşünüyorum. Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç fazlası, atıl durumdaki birtakım gayrimenkulleri satılırken, sat kurtul anlayışıyla hareket edilmemeli. Bu taşınmazların envanterinin çıkarılması, imarının yapılması gerekiyor. Yoksa tarla vasıflı bir araziyi, ucuza satarsınız. Arazileri değerli kılmak ve özel projeler geliştirmek için yeni bir düzenlemeye gidilmeli. Kamuya gidecek rantın başkalarına gitmesi önlenmeli. Şu anda şans oyunları lisansı ihalesi için konjonktürün uygun olduğunu düşünmüyorum. Acele edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye olağanüstü bir dönemden geçiyor. Böyle bir dönemde tekel niteliğindeki kuruluşları apar topar satmak doğru değil. Gerçek değeri bulunmaz, rekabet koşulları oluşmaz.
Para