Tarihi dokusu ve kültürel birikimi ile Eskişehir’in önemli turist çekim merkezlerinden biri olan Odunpazarı Evleri’nin yer aldığı Odunpazarı ilçesi, planlanan Küçük Sanayi Sitesi dönüşüm projesi ile kent merkezindeki yoğunluğu paylaşmaya hazırlanıyor. Kent merkezinde, 640 bin metrekarelik alana sahip Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşmesi sonucunda; sosyal donatı, yeşil alan. sağlık ve eğitim merkezleri gibi pek çok alanın kazanılacağına dikkat çeken Odunpazarı Belediye Başkam Kazım Kurt, “Şu anda burası hiçbir işe yaramıyor. Oysa belediyemiz, söz konusu alanı düzenlediği zaman düzenli cadde, sokak ve yeşil alanı ile modern bir şehir üreteceğiz” dedi.
Dönüşüm alanları dahilinde Eskişehir’in Emek, Erenköy, Yenidoğan, Gökmeydan, Gündoğdu, Çankaya ve 71 Evler gibi büyük mahallelerinin rahatlayacağı tespitini yapan Kazım Kurt, “Bu bölgeler yeni bir şehir merkezi olacak, artık insanlar Eskişehir’in şu andaki merkezi olan Köprübaşı’na gelme ihtiyacı duymayacak. Ve bizim yapmış olduğumuz bazı görüşmelerde de kamu kurumlarının bir kısmı oraya gelecek, dolayısıyla zorunlu bir merkez yaratılmış olacak. Bunların yanında da spor, kültür ve sinema salonları gibi pek çok ihtiyacı giderecek alanlar da ortaya çıkacak” diye konuştu.
Küçük Sanayi Sitesi’nin yıllardır Odunpazarı’nın kanayan bir yarası olduğunu dile getiren Kazım Kurt, projenin hayata geçmesi aşamasında problemler yaşandığını söyledi. “Odunpazarı’na her gelen belediye başkanı bu bölgeyi kaldırmak istedi fakat cesaret edip çalışma başlatamadı” diyen Kurt, kendi döneminde ise çalışmaların Mart 2014’ten itibaren başladığını hatırlattı. Bu konuda yapılan görüş alış verişlerinden sonra 1/5000’lik planını hazırlayıp, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderdiklerini anlatan Kurt, şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediye Meclisi’nde beş ay kadar plan komisyonlarda oyalandıktan ve hâlâ bir sonuç çıkmadıktan sonra, Büyükşehir Belediye Başkam devreye girdi ve önerimiz mecliste tartışıldı. O dönemde, meclis çoğunluğu Eskişehir’de böyle bir projeye ihtiyaç duyulmadığı yönünde karar verdi. Hala çıkmadık canda umut vardır diyoruz ve arkadaşlarımızı ikna etme yolunda çalışmalar sürdürüyoruz. Umuyorum kısa zamanda ikna çalışmalarımız sonuç verecek ve Eskişehir’in kazanacağı bir projeyi hayata geçireceğiz.”
“Odunpazarı turizminde esnaf söz sahibi olabilecek”
İlçedeki turizm faaliyetlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kazım Kurt; çarşıları, tarihi hanları, hamamları, kıraathaneleri, restoranları, butik otelleri, parkları, sokakları, müzeleri ve Türkiye’nin en iyi korunmuş tarihi mimari dokusuylayerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen tarihi Odunpazarı bölgesinde turizmi geliştirmek adına Alan Yönetim Koordinasyon sistemini hayata geçirmeyi planladıklarıını açıkladı. Kurt, “Katılımcı belediyeciliğe verdiğimiz önem ışığında Alan Yönetimi sistemi sayesinde bölgede bulunan esnaf ve vatandaş söz sahibi olabilecek. Bu şekilde birçok fikir ortaya çıkacak ve Odunpazarı bölgesi için en doğru karar verilecek” şeklinde görüş bildirdi.
Odupazarı Belediyesi olarak uluslararası alanda da başarılı çalışmalara imza attıklarını aktaran Kazım Kurt, bunlardan birinin Dünya Ağaç Günü diğerinin ise Cam Festivali olduğunu kaydetti. Dünyada üçüncüsü, Türkiye’de ilki gerçekleşen Dünya Ağaç Günü kutlamalarına ev sahipliği yaptıklarını anlatan Kurt, etkinlik kapsamında farklı ülkelerden 300 kişinin Eskişehir’e geldiği bilgisini verdi. Bir hafta süren etkinlikte sanatçı gruplarının oluşturulan özel atölyelerde birbirinden özel eserler ürettiğine atıfta bulunan Kurt, “Odunpazarı Belediyesi üretilen birbirinden özel eserler ile Eskişehir’de ilk olarak Ahşap Müzesi’ oluşturdu. Bunun dışında 19-25 Ekim tarihleri arasında yapılan Odunpazarı 3’üncü Uluslararası Cam Festivali, Kurşunlu Külliyesi içinde bulunan, Odunpazarı Belediyesi Sıcak Cam Atölyesi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe uluslararası alanda üne sahip Daniel White(ABD), Jason Christian (ABD) ve Jiri Suhajek (Çek Cumhuriyeti) konuk sanatçı olarak katıldı. Görsel bir şölene dönüşen festival sonunda üretilen ürünlerden oluşan ‘Çağdaş Cam Sanatçıları Sergisi’ açıldı. Bu tür etkinlikleri çoğaltarak büyütmeyi hedefliyoruz” diye aktardı.
“Belediyemizin sanata kattığı değer ile kentte çıta yükseldi”
Odunpazarı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde yaptığı çalışmalar kapsamında 2015 yılı içinde, 120 bin 500 seyircinin ağırlandığı bilgisini veren Kazım Kurt, sanata verdikleri katkı ile bu alanda çıtayı yükselttiklerini öne sürdü. Kurt, “Sanat kenti olarak bilinen Eskişehir, Odunpazarı Belediyesi’nin sanata kattığı destek ile çıtayı yükseltti. Odunpazarı ilçesini tam bir sanat kentine çevirdik. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde bulunan Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi ile Hasan Polatkan Kültür Merkezi 2015 yüı içind,e 120 bin 500 seyirciyi ağırladı. İki merkezde, 2015 yılı içinde 60 film gösterimi gerçekleşti. Gerçekleşen film gösterimlerini 12 bin seyirci izledi. 2 bin seyircinin katıldığı altı adet şiir gecesi düzenlendi” dedi.
“Sosyal yardım modeli Halk Market hayata geçti”
Ayrıca, altı konferansta 2 bin 500 seyirciyi ağırlayan merkezlerde, gerçekleşen dört adet panele 5 bin seyircinin katıldığını belirten Kazım Kurt, 70 bin seyirciyle 20 adet halk konseri düzenleyen merkezlerde, 14 bin seyirciyle 25 adet salon konseri düzenlendiğini kaydetti. Kurt, “Kültür merkezlerinde gerçekleşen 4 halk dansları gösterisini 3 bin seyirci izledi. Odunpazarı ilçesinde tiyatro sanatım yaygın bir hala getiren ve sevdiren Odunpazarı Belediyesi’nin 2015 yılı içinde çocuk ve yetişkin tiyatrosu olarak sahnelediği 60 tiyatro gösterimini, 12 bin seyirci izledi” diye konuştu.
Odunpazarı Belediyesi olarak sosyal belediyecilik uygulamalarına Halk Market projesiyle yeni bir boyut kazandırdıklarını ifade eden Başkan Kazım Kurt, “İhtiyaç sahiplerine, erzak kolisi göndermek yerine, gerçekten ihtiyaç duydukları ürünleri kendilerinin seçmesini sağlıyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız, Halk Market’ten belirlenen limitlerde ücretsiz olarak alışveriş yapabileceği gibi birebir görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda belirlenen vatandaşlar, her ay yüzlerce ürün çeşidi arasından ‘Halk Kart’ ile alışveriş imkanı bulabilecek. 600 metrekare alana sahip merkezde 13 personel görev yapıyor ve tamamıyla bir market formatında hizmet veriyor. Burada Belediye’ye bağış olarak verilen gıda, temizlik, giyim ve yakacak maddeleri niteliklerine uygun koşullarda depolanıyor” bilgilerini verdi.
Odunpazarı Belediyesi olarak belediye tarihinde birçok ilke imza attıklarını da öne süren Kazım Kurt, bunlardan birinin kütüphane kurmak olduğunu söyledi. Kurt,halen beş kütüphanenin aktif olarak kent halkına hizmet verdiğini bildirdi.
Kütüphanenin işlerinin daha kolay yürütülebilmesi için Kütüphane Müdürlüğü kurulduğunu anlatan Kurt, “Emek Mahallesi Hizmet Binasında bulunan, Fakir Baykurt Halk Kütüphanesi’nde 8 bin 600 kitap, Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde bulunan Zeytindalı Çocuk Merkezi 4 bin kitap, Büyükdere Mahallesi’nde bulunan Gençlik Merkezi’nde 4 bin 200 kitap, Odunpazarı Belediyesi yeni hizmet binasında bulunan 2 bin 800 kitap, Oyunpazarı Çocuk Kütüphanesi’nde 600 kitap ve Vadişehir Halk Kütüphanesi’nde 2 bin kitap mevcut. İlk etapta toplamda 22 bin 200 kitapla Odunpazarı Belediyesi Kütüphaneleri hizmet veren Kütüphane Müdürlüğü’nün envanterinde 220 bin adet kitap bulunuyor” şeklinde konuştu. Belediye bünyesinde 10 yeni müdürlük kurulduğunu da aktaran Kurt, bu müdürlüklerin Emlak İstimlak, Kütüphane, Kreş, Kentsel Tasarım, Spor İşleri, Kırsal Hizmetler, Kadın ve Aile, Tiyatro, Ulaşım ve Etüt Proje Müdürlüğü olduğunu söyledi.
Arıcılara eğitim veriliyor
Spesifik projelerde de yer alan belediyelerinin Arıköy ve Güvercin Köy projeleriyle dikkat çektiğini anlatan Kazım Kurt, Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü bir proje olan Arıköy’de 160 amatör arıcıya teorik ve pratik eğitimin yanı sıra 40’ar metrekareden oluşan parsellerde arıcılık yapma imkanı sunulacağını açıkladı. Kurt, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Akpınar Mahallesi’nde yer alan mülkiyeti Odunpazarı Belediyesi’ne ait 35 dekar vadi üzerinde kurulacak olan Arıköy’de 350 metrekarelik bir eğitim binası, 5 dekar alan üzerine kurulu çiçek deneme alanları, her biri 40’ar metrekarelik 160 parselden oluşmuş arıcılık alanları ve Apiterapi merkezi yer alacak. Vadi içinde oluşturulacak Bal Ormanları’nda bin 600 kovana kadar arı beslenebilecek.” Arıköy projesinin ardından yine dünyada bir ilk olarak Güvercin Köy projesini hayata geçirdiklerini anlatan Kazım Kurt, “75.Yıl Mahallesi’nde yapacağımız Güvercin Köy 8 bin 800 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek. Burada 110 adet güvercin kafesi bulunacak. Güvercin Köy’de ayrıca kafeterya, veteriner muayehanesi ve mezat alanı yer alacak” dedi.
Uğur Mumcu’nun anısına
Öte yandan, gazeteci Uğur Mumcu’nun anısına da park yaptıkların anlatan Kazım Kurt, 8 bin metrekarelik alana sahip Uğur Mumcu Parkı’nda 16 farklı şehirden gelen mermerlerle hazırlanan ve gazete küpürlerinden oluşan Uğur Mumcu Anıtı ile Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı aracının sergilendiği anıt bulunduğunu anlattı. Kurt, “Parkta ayrıca vatandaşların kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak adına Uğur Mumcu kitaplarının yanı sıra çocuk ve gençlik kitaplarının da bulunduğu açık hava kütüphaneleri bulunuyor.
Parkta, Kaykay Pisti, Tırmanma Duvarı ve Su Duvarı ile vatandaşların daha rahat bir ortamda yürüyüş yapabilmeleri için modern kent mobilyalarının yerleştirildiği yürüyüş yolları ve bir adet kafeterya bulunuyor” şeklinde bilgi verdi.
“Türkiye’nin ilk ‘Daktilo Müzesi’ Eskişehir’de açılıyor”
Odunpazarı Belediyesi ayrıca gazeteci ve televizyon programcısı Tayfun Talipoğlu’nun daktilo koleksiyonundan oluşan ‘Odunpazarı Belediyesi Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’ni kurmaya hazırlanıyor. Müzede, Tayfun Talipoğlu’nun yapmış olduğu programlar sırasında topladığı yaklaşık 100 daktilo sergilenmek üzere yer alacak. Sergilenecek daktilolar arasında eski Başbakan Bülent Ecevit’in d^ktdlanmış olduğu bir daktilo bulunuyor. Müzede ayrıca, Eskişehir’deki gazetecüer, siyasi lider ve vatandaşların ellerinde bulunan tarihi daktiloların da sergilenmesi planlanıyor. Gazeteci Tayfun Talipoğlu ile birlikte Eskişehir’e bir daktilo müzesi kazandıracaklarını ifade eden Kazım Kurt, “Şu anda 100 civarında daktilomuz hazır. Ağustos ayında Talipoğlu’nun bir yazısını okumuştum. Yazıda bir belediyenin sahip çıkması durumunda daktilolarını müze için verebileceği yazıyordu. Biz de iletişime geçtik.
Araya seçimler girince bu süreç biraz uzadı. Şimdi daktilolar bize geldi. Daktilonun tarihini oluşturan bir müze kurmak istiyoruz” dedi.
Dünya