Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, katılımcı süreçle, planlı ve çağdaş yerleşim alanları oluşturarak kentsel yenilemede Türkiye’ye model olacaklarını açıkladı.
Nilüfer Belediyesi, kentsel dönüşüm projelerinde insan odaklı çalışmalar yaparak, Türkiye’ye örnek olacak bir proje gerçekleştirmek istiyor.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, katılımcı süreçle, planlı ve çağdaş yerleşim alanları oluşturarak kentsel yenilemede Türkiye’ye model olacaklarını öne sürdü. Katılımcı ve demokratik süreçlerin Nilüfer Belediyesi’nin hayata geçirdiği birçok projede olduğu gibi kentsel yenilemede de etkin olacağını hatırlatan Bozbey, projelerinde vatandaşın ve mahalle komitelerinin karar süreçlerine dahil edileceğini belirterek, “Uygulama sonucunda gülümseyen bir Nilüferli ve gülümseyen bir bölge oluşturmanın da tanımını hep birlikte yapmış olacağız” dedi.
Çeşitli platformlarda kentsel yenileme stratejilerini anlatan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin bu konuda yapacağı çalışmaların odağında insanin olacağının altını çizdi.
Bozbey, “İnsanları alışık olduğu yaşam kültüründen çok katlı lüks site içine alırsanız belki mutlu olmayacak. Önce insanların ne istediğine bakacağız. Biz Nüüfer Belediyesi olarak insan odaklı kentsel yenileme çalışması yapıyoruz” diye konuştu.
Belediyenin ‘Kentsel Gelişim Stratejisi’nde, Nilüferliler’in sağlıklı, kaliteli, çağdaş yaşam standartlarında bir yaşam sürdürebilmesi, yaşayanların haklarını ön plana alan belediyecilik hizmetlerini sunma hedefinin bulunduğuna işaret eden Mustafa Bozbey, şöyle devam etti: “Kentsel gelişim hedeflerimizde de katılımcı, demokratik, sürdürülebilir kentsel yenileme ve tasarım projelerinin uygulanmasını sağlamak var. Bu uygulamada vatandaş, kamu ve yatırımcı da eşit kazanmalı. Biz bu üçünün de kazandığı bir planlama bölgesi hedefliyoruz. Yoksa birilerinin kazanıp birilerinin kaybedeceği yöntemle o mahallelerde dönüşüm beklenemez.” Nüfus artıracak dönüşüme izin yok Bazı mahallerden kentsel yenileme çalışmaları kapsamında kat artışı taleplerinin geldiğini belirten Mustafa Bozbey, kat artışının mahallelerde yoğunluğu artıracağına dikkat çekerek nüfus arttıracak bir dönüşümün kenti kirleteceğini savundu. Böyle bir dönüşümü kabul etmediklerini açıklayan Bozbey, bölge karakteristikleri göz önünde bulundurularak, bölgede yaşayan yurttaşların yaşam alışkanlıkları, beklentileri gözetilerek, katılımcı bir süreçte bölgenin ekolojik hassasiyetleri doğrultusunda tüm paydaşların karar verdiği yenileme ve sağlıklaştırma modellerinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. 1999 yılında nüfusu 37 bin olan Nilüfer ilçesi bugün itibarıyla 50.7 hektarlık alanda 375 bin nüfusa sahip.
Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan belediyeler arasında Önce insan mottosuyla sürdürülebilir kalkınma ilkeleri ile yaşanabilir bir kent oluşturmak hedefine doğru ilerlediklerini vurgulayan Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin Türkiye’deki ilk imzacı belediyelerinden biri olduğunu hatırlattı. Kurumsal Sosyal Sorumluluk performansını paydaşlarına sunmak amacıyla, 2008 yılından beri her yü ilerleme raporu hazırladıklarını anlatan Bozbey, 2002 yılından bu yana her yıl Stratejik Plan yayımladıklarını aktardı. Yerel yönetimler arasında hayata geçirdiği örnek projelerle ülke çapında öne çıkan Nilüfer Belediyesi’nin başarısını 2013 yılında “Vatandaşlar İçin Değer Katma” alanında Avrupa Kalite Ödülleri (EFQM) Mükemmellik Başarı Ödülü ile taçlandırdığını belirten Bozbey, geçen yıl ekim ayında Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu Merkezi’nde düzenlenen törende, Mayors Adapt Sözleşmesi’ni imzaladıklarını ifade etti. Böylece yaklaşık 60 kent ve belediye tarafından iklim değişikliğine uyuma yönelik gösterilen liderlik ve eylemler somutlaştırüırken, Nilüfer Belediyesi de 2020 yılına kadar karbon salım oranını yüzde 20 azaltmak konusundaki hedefini bir kez daha vurguladı.
82 SİAD’ı tek çatı altında toplayacak Öte yandan, Nilüfer Belediyesi, Bursa Akademik Odalar (BAOB) ve Nilüfer Dernekler Yerleşkesi, Anadolu Arastası gibi örnekprcy,elerin ardındajj.yeni-bj.r demokrasi alanını hayata geçirmek rçm kolları sıvadı.
Bursa’daki SIAD’ları tek çatı altında toplamayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi, Alaadinbey Hizmet Binası doğusundaki yaklaşık 10 bin metrekare alanı tahsis ederek yap-işlet modeliyle örnek bir projeyi daha hayata geçirmeyi planlıyor. “BAOB, Anadolu Arastası, Nilüfer Dernekler Yerleşkesi projelerimiz birer demokrasi alanıdır” diyen Bozbey, “SIAD’ların da bizden yer talebi vardı. Bu konuda SIAD’larayönelik bir demokrasi alanı oluşturmak istedik.
Bursa’da 82 SIAD var. Türkiye’ye örnek bir projeyi daha hayata geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Odaların her birinin ayrı ayrı masraf yapmasınm verimli bir durum olmadığını kaydeden Bozbey, “Toplantı ve eğitim salonlarının, konferans salonunun ortak kullanüdığı ancak her derneğin de ihtiyaç duyduğu kadar alana sahip olduğu bir mekan düşünüyoruz. Yapılan masraf ne kadar çok kullanılırsa o kadar değeri artar. SIAD’ları tek çatı altında toplayabilirsek daha verimli bir hizmet.anlayışı ortaya çıkacak” görüşünü kaydetti.
Dünya
Bir yanıt bırakın