Her yıl yüz binlerce konut el değiştirirken, vatandaşa kalite uyarısı geldi. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, ev alacaklara ‘Kaliteye dikkat edin’ uyarısında bulundu. Şahin “Ev alırken, salonu geniş mi, güney cephe mi, mutfak geniş mi diye bakıyoruz ama yapı denetimini kim yapmış, temeli sağlam mı, depreme dayanıklı mı, beton sınıfı nedir, müteahhidi kim diye bakmıyoruz. Bu raporlar bizde var ama kimse istemiyor. İkinci el araba alırken bile kaportada boya var mı, tekerlekleri kışlık mı diye bakılıyor. Vatandaş buna bakarsa, kötü müteahhit devre dışı kalır” diye konuştu. Birçok üründe olduğu halde evler için herhangi bir garanti belgesi bulunmadığını belirten Şahin, bunun yerine yapı denetim raporunun değerlendirilebileceğini söyledi. Şahin raporlarda temelin cinsi, kullanılan betonun sınıfı, müteahhidi gibi bilgilerin yer aldığını, bunun da satın alırken istenilebileceğini kaydetti. Vatandaşa ‘İskansız bina almayın’ uyarısı yapan Şahin “İskansız ev alan paranın tamamını ödemesin, kalanı iskan alınca ödesin. Her binanın bir nüfus cüzdanı var, bunu istesinler” dedi.
ÇİROZU BİLMİYORLAR
Türkiye’de 18 yaşını doldurmuş herkesin rahatlıkla müteahhitlik yapabildiğini belirten Nazmi Şahin “18 yaşında birinin 10 katlı bir bina dikmesinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Hataların çoğu müteahhitlikten kaynaklı. Müteahhitlik meslek mi, ticaret mi. Meslek odası olmadığına göre ticaret. Ticareti yapan kişi de yaptığı işi iyi bilmeli. Müteahhitler için eğitim programı düzenledik ama kimse katılmadı. Müteahhitlerin de en az 3 ay eğitimden geçmesi gerekiyor” diye konuştu.
Binalarda demirin çimentodan ayrılmasını önleyen ‘çiroz’ adlı bir yapı malzemesi olduğunu aktaran Nazmi Şahin “Deprem gibi herhangi bir riskte binaların zarar görmesini büyük ölçüde azaltıyor. Çiroz kolonların depremde patlamasını önleyen bir malzeme. Maliyeti fazla değil demirin yüzde 5’i bile tutmaz. Ancak bugün halen çirozun ne olduğunu bilmeyen müteahhitler var” dedi.
Doğuda inşaatlar durdu
Artan terör olayları Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor. Yapı denetimi yapılmayan hiçbir binaya çimento dökülemeyeceğini belirten Şahin “Doğu ve Güneydoğu’daki operasyon bölgesinde yapı denetim şirketleri görevlerini yapamıyor. Mühendisler ilçelere dahi gidemiyor. Yapı denetimi yapılamadığı için de tutanak tutuluyor. İnşaatlar durdu şu anda. Terör olduğu için yapı denetimi yoksa inşaat da yapılamaz. Yoksa her imalat kaçaktır” dedi.
Star/ Ercan Baysal