Hakikatte olmayan bir durumu varmış gibi göstermek için yapılan bir anlaşmaya muvazaa adı veriliyor. Peki muvazaanın çeşitleri nelerdir? İşte muvazaa çeşitleri…
Muvazaa; bir hukuki ilişkinin taraflarının üçüncü kişileri aldatmak amacı ile gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda anlaşmaya varmaları işlemi olarak karşımıza çıkıyor.
Muris muvazaasında görünürdeki işlem tarafların gerçek iradelerini yansıtmadığı için, kural olarak herhangi bir sonuç ortaya çıkamıyor. Muvazaada görünüşteki işlemin geçersiz olması, tarafların gerçek niyetlerinin bu yönde olması olarak açıklanabiliyor.
Muvazaada genellikle görünen işlemin altına saklanan gerçekleştirmek istedikleri gizli sözleşme geçerli sayılıyor ancak muvazaada, gizli işlemin geçerliliği şekle bağlıysa ve bu gizli işlem şekle uygun yapılmamışsa, görünürdeki işlemin yapılması sırasında kanunun düzenlediği şekilde işlem yapılması, gizli işlemdeki şekle aykırılığı ortadan kaldırmıyor.
Muvazaanın çeşitleri de bulunuyor. Peki muvazaanın çeşitleri nelerdir? İşte muvazaa çeşitleri…
Muvazaanın çeşitleri…
-Mutlak Muvazaa: Kişilerin aslında hiçbir işlem yapmadıkları halde, yalnız üçüncü kişilere karşı bir işlem yapmış gibi görünmek için işlem yapmaları hali oluyor. En yaygın örneği bir insanın hacizden kaçmak amacıyla mallarını başkalarına satmış ve devretmiş gibi göstermesi şeklinde karşımıza çıkıyor.
-Nisbi Muvazaa: Kişilerin aralarında yaptıkları bir işlemi, kendi gerçek iradelerine uymayan ve sırf etrafı aldatma amacıyla yaptıkları başka bir işlem altına gizlemeleri şeklinde ifade ediliyor. Yani taraflar, gerçek iradelerine uygun olarak yaptıkları sözleşmeyi iradelerine uymayan görünüşteki bir sözleşme ile gizliyor.
Muvazaa nedeniyle tapu iptali dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com