Muvazaa başka bir deyişle gizli anlaşma olarak biliniyor. Peki muvazaalı işlem ne demek? Muvazaa nasıl ispat edilir? diyorsanız işte yanıtı…
Muvazaalı işlem ne demek?
Hukuki tanımıyla tarafların üçüncü kişileri ya da kurumları aldatmak amacıyla gerçek iardelerine uymayan bir işlem yapmaları, fakat görünürdeki bu işlem kendi aralarında geçerli olmayacağı konusunda aralarında anlaşmalarına muvazaa adı veriliyor. Muvazaa başka bir deyişle gizli anlaşma olarak biliniyor.
Muvazaa borçlu bir kimsenin sahip olduğu evin borcundan dolayı satılmaması için, para ödemesi söz konusu olmamakla birlikte evi tapuda bir başka kimseye satmış gibi göstermesi şeklinde yapılabiliyor. Bunun yanı sıra eşiden veya çocuklarından da mal kaçırmak isteyen kişiler muvazaa satışlar gerçekleştiriyor.
Bu gibi durumlarda muvazaanın da ispat edilmesiyle tapu iptali davası açılabiliyor. Açılan bu davada tapu kayıtlan getirtiliyor. Kayıt nedenleri araştırılıyor.
Taraf şahitleri dinleniyor. Keşif yapılıyor. Bilirkişi mütalaası alınıyor. Neticede, hasıl olan kanaata göre karar veriliyor.
Ancak her zaman yapılan satışlar muvazaalı da olmayabiliyor.
Muvazaa 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecek 608 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu’nun 19. maddesinde düzenlenmiştir.
MADDE 19-
Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.
Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan üçüncü kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunamaz.”
Yargıtay’ın 16.06.2010 tarih ve E. 2010/1-275; K. 2010/327 sayılı kararı kapsamında; muvazaalı sözleşmenin hükümsüz olduğu görüşü yer alıyor.
Muvazaalı taşınmaz satışı nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com