Muris muvazaası davası miras bırakanın vefatından sonra taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesinde açılıyor. İşte
muvazaa nedeniyle tapu iptali davası dilekçe örneği…
Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası dilekçe örneği!
Muris muvazaası, mirasbırakan kişilerin mallarını mirasçılarından kaçırması halinde açılacak dava oluyor. Mirasbırakan kişiler, ölümlerine yakın dönemlerde mirasçılarından mal kaçırma arzusu ile taşınmazlarını mirasçılarına devredebiliyor ve diğer mirasçılarını miras paylarından mahrum bırakabiliyor.
Muris muvazaası davası miras bırakanın ölümünden sonra açılabiliyor. Miras bırakan ölmeden önce hem muris muvazaası davası hem de taraf muvazaası davası açılamıyor. Muris muvazaası davasında zamanaşımı ve hak düşürücü süre bulunmuyor. Muvazaayı öğrenen taraf hiçbir süreyle kısıtlı olmaksızın dava açabiliyor.
Miras bırakan ölmeden önce dava açılmış ve daha sonra miras bırakan ölmüşse yine de davaya devam edilemiyor. Çünkü davacının, dava açmaktaki hukuki yararı davanın açıldığı tarihteki duruma göre değerlendiriliyor. Bu durumda dava reddediliyor. Ancak miras bırakanın ölümünden sonra tekrar dava açılabiliyor. Muvazaa nedeniyle tapu iptali davası dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:
Muris Muvazaasına Dayalı Tapu İptali ve Tescili Örnek Dava Dilekçesi
……. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE
İhtiyati tedbir taleplidir.
DAVACILAR : (Buraya davacı olarak adınızı ve soyadınızı, resmi ikametgâh adresinizi ve TC kimlik numaranızı yazınız. Şayet miras bırakanın miras bırakmak istemediği diğer mirasçılar (ablanız, kardeşiniz vs.) var ise onların da adını soyadını, adresini ve TC kimlik numaralarını yazabilirsiniz. Onların da dava açma hakkı vardır.)
DAVALILAR : (Buraya miras bırakandan taşınmazı devralan kişiyi yani davalıyı yazmanız gerekmektedir. Davalının adı soyadı ve adresini yazmanız yeterlidir. Davalı çoğu zaman abiniz, kardeşiniz olmaktadır. Bu kişilerin ölmüş olması durumunda davalı taraf bunların mirasçıları olacaktır.)
DAVA MEVZUU : Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescili talebimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
(Giriş kısmına miras bırakanın sizden kaçırmış olduğu miras hakkında bilgi vererek başlayınız. Taşınmazın hangi ilde, hangi ilçede, hangi parselde olduğuna yönelik bilgileri vererek taşınmazı tanımlayınız. Bu bilgilere tapu kütüğündeki kayıtlardan ulaşabilirsiniz.)
Tapu iptal davası hangi durumlarda açılabilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com