Gayrimenkul sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendiren Sinpaş Yapı İcra Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, müteahhitliğe giriş, çıkış ve faaliyet kriterlerinin belirlenmemiş olduğuna dikkat çekerek teknik ve finansal yeterlilik şartının getirilmesi gerektiğini söyledi. Kamu kurumları ve belediyelerin inşaat izni verirken bu kriterlere bakmadığını belirten Çelik, şöyle konuştu: “Bugün 50 bin lira sermayeyle anonim şirket kurup, ertesi gün birkaç yüz milyon liralık inşaat işinin altına girebilirsiniz. Projenin ruhsatım alır, tabelasının altına da müteahhit olarak adınızı yazdırabilirsiniz. Elbette gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için daha fazla müteahhide ihtiyacımız var; ama bunun belirli kriterler içinde çoğalması gerekir. Finansal ve teknik yeterlilik şartı getirilmesi tüketiciyi de büyük fayda sağlar.
BU PERFORMANSLA D0NU$UM BİTMEZ
Kentsel dönüşüm için olumlu bir yasal alt yapı çıkartıldığını ancak kanunun işletilmesi konusunda sahada eksikîer olduğunu belirten Çelik “Gayrimenkul geliştiricileriyle vatandaşları karşı karşıya bırakırsanız süreç çok uzuyor. Kentsel dönüşümün amacı insan hayatı, ancak ne yazık ki bu en son konuşulan konu” dedi. İstanbul’daki yapı stokunun büyük bir bölümünün depreme dayanaksız olduğuna dikkat çeken Çelik, “Riskli bir bölgenin kentsel dönüşümü için 10 yıl orayı izlemek bana doğru gelmiyor. Burada inisiyatif alınması lazım” diye konuştu. İstanbul’da 5 6 bölgede kentsel dönüşümün için çalışma yürüttüklerini kaydeden Çelik şunları söyledi: “Biz bir fizibilite çalışması yapıp vatandaşın karşısına çıkıyoruz ancak onlar farklı beklentiler içinde oluyor. Bizim tek tek hak sahipleriyle anlaşıp onları ikna etmemiz çok zorlaşıyor. Ne yazık ki hiçbir nokta önümüzdeki 2016 yatırım planlarımız da yok. Dönüşüm yapıp sağlıklı yapılara kavuşacağız diyorsak bu performansla bitmez.”
Yasa Uyarısı yabancı endişesi
YENİ Tüketici Kanunu’nuyla ön ödemeli konut satışında teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı getirildiğini hatırlatan Mahmut Sefa Çelik, “Kanunun tüketici açısından pozitif yönleri var. İşlerin rayında yürüdüğü piyasa ortamında işletilmesinde sıkıntı yok, ancak ekonominin bel kemiği olan kurumları da korumak zorundasınız. Düzenleme bir noktadan sonra konut üreticilerini zora sokabilir” dedi. Yabancıya blok olarak yapılan konut satışlarının akıbeti konusunda çekinceleri olduğunu söyleyen Çelik, “Yabancı yatırımcılar bu evleri teslim aldığında ne yapacak? Kârını realize etmek için beklerken, aidat ve sabit giderler nedeniyle paniğe kapılıp olur olmaz fiyatlara satar veya kiraya verebilirler. Benim kişisel endişem bu” diye konuştu.