Müteahhitlik belgesi alma zorunluluğu var mı?

Müteahhitlik belgesi alma zorunluluğu var mı

Müteahhit, bir başka kimse için yapı müteahhit veya ticaret ile ilgili bir işi yapmayı üstlenen kimse oluyor. Peki müteahhitlik belgesi alma zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Müteahhitlik belgesi alma zorunluluğu var mı?
Müteahhitlik, müteahhit niteliğine sahip kişi veya kurumların yaptığı iş olarak ifade edilirken, müteahhit ise, bir başka kimse için yapı müteahhit veya ticaret ile ilgili bir işi yapmayı üstlenen kimse olarak ifade ediliyor.

Ticaret odasına kaydını müteahhit olarak tescil ettirmiş bulunan 18 yaşını doldurmuş her T.C. vatandaşı yapı müteahhiti olabiliyor.

Müteahhitlik yetki belgesi, bir dilekçe ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaatta bulunularak alınıyor.Peki müteahhitlik belgesi alma zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2 yi geçmeyen yapıların, yapı müteahhitliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen bütün sorumluluklar yapı sahibince üstlenmek kaydıyla, ayrıca müteahhit ve şantiye şefi bulunması şartı aranmıyor.

Ancak sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir kereye ve tek bir yapıya mahsus olmak üzere, yapı sahibine geçici olarak yetki belgesi numarası veriliyor. Buna göre, müteahhitlik belgesi olmadan inşaat yapılamıyor. Yapı müteahhiti ayrıca inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırmak ve belgelerinin bir örneğini şantiye dosyasında bulundurmak zorunda oluyor.

Yapı müteahhitinin yapım işine dair görevi, yapım sözleşmesi ile başlayıp yapı kullanma izin belgesinin alınması ile son buluyor.

Geçici müteahhitlik belgesi ne işe yarar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com