Tüm İnşaat Mütehhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, bugünkü yazısında arsa payı karşılığı inşaat konusunu kaleme aldı. İşte Karataş’ın o yazısı…
6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çıktığı ilk günden itibaren binaların yeniden yapılması konusunda eski alışkanlığımız ve bize özel bir model olan Kat Karşılığı İnşaat modeli (Arsa Payı Karşılığı İnşaat) ile inşaat yapmayı tercih ettik. Bu modelin tüm maliyeti müteahhittin ödemesi nedeniyle tercih edildiği ise aşikârdır fakat modelin hem müteahhitlerin ekonomik zor duruma girmesi halinde tek taraflı feshinin olmaması ve yine bırakıpkaçrna durumunda ise yeni müteahhittin getirilmesi konusunda uzun yıllara yayılan yargılama süreçleri nedeniyle ciddi sorunlar içerdiği de açıktır. Müteahhitlerin Kat Karşılığı inşaat yapmak konusunda çekimser davrandıklarını da görüyoruz…
Ülkemizde en yoğun kullanılan Kat Karşılığı bu modelinin sıkışması ve bu sıkışmanın kentsel dönüşümü de durağanlaştırması nedeniyle; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması için özel hesap kurdu.
Başvurular il müdürlüklerine yapılacak ve yapılan düzenlemeye göre, kentsel dönüşüm kapsamındaki evini kendisi yapmak isteyen vatandaşlar, bu hesaptan kredi alabilecek. Resmi Gazete’ de 01.03.2017’de yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, konutunu veya işyerini kendi imkânları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde 25’i peşin, kalanı ise inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak 3 eşit taksitte hak sahibinin hesabına aktarılacak. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde yıkım işlemi yaptırılarak enkazının kaldırılması zorunlu olacak ve enkazın kaldırıldığı bilgisi Bakanlığa bildirilecektir. Yıkım kredisinin tutarı her yıl yeniden belirlenecek ve yıkımı yapılacak yapının yaklaşık maliyetinin yüzde 1 ‘ini geçemeyecek.
120 ay vade kredi geri ödemeleri, brüt inşaat alanı 100 metrekareye kadar konutlar için 120 aya, 101-150 metrekare konutlar için 84 aya, 150 metrekareden büyük konutlar için 60 aya, 50 metrekareye kadar işyerleri için 48 aya, 50 metrekareden büyük işyerleri için 36 aya kadar taksitlendirilebilecek. Kredinin erken ödenmesi halinde yapılacak özel indirim şekli ile kredi borcunun düşürülmesi mümkündür. Bununla birlikte; gecekondu Kanunu’na güre yoksul veya dar gelirli kabul edilenlere tahsis edilecek konut ve iş yerlerine, özel hesabın finansman durumuna göre, bakanlıkça uygun görülmesi halinde afet statüsünde borçlandırma suretiyle kredi verilebilecek. Mevcut yeni yönetmelik ile kredi faiz desteğine benzer yeni bir kredi desteği imkânı yaratılmış ve bu imkân Bankalar devreden çıkarılarak bizzat Bakanlık eliyle sağlanmıştır…
Deniz KARATAŞ/Akdeniz’de Yeni Yüzyıl