Bir arsa üzerinde inşa edilen yapıya iskan almak için belediyeye başvuruluyor. Peki iskanı kim alır? Müteahhitler iskan almak zorunda mı? diyorsanız işte yanıtı…
Hayata geçirilen bir binanın, ruhsatlı tasdik edilen projesine uygun bir şekilde yapıldığı takdirde belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından iskan ruhsatı veriliyor. Bu iskan ruhsatı, söz konusu binada yasal olarak oturma izninin verildiğini ifade ediyor.
Bu ruhsatn alınabilmesi için söz konusu projenin inşaat çalışmalarının bitmesi ve gerekli belgelerin temin edilmesi akabinde bağlı olunan belediyeye başvurulması gerekiyor.
İskan ruhsatı çin istenen belgeler belediyeden belediyeye farklılık gösteriyor. Bununla birlikte asansörlü yapılarda ekstra belgeler isteniyor.Peki iskanı kim alır? Müteahhitler iskan almak zorunda mı? diyorsanız işte yanıtı…
Oturma izni oalrakta bilinen iskan ruhsatı, normal şartlarda müteahhit tarafından alınması gerekiyor. Bu hususun müteahhit ile yapılan sözleşemde de özellikle belirtilmesi gerekiyor. Böylece, gayrimenkul teslimlerine kadarki süreçte yapılan masraflar, müteahhit tarafından karşılanıyor.
İskanı alınmamayan gayrimenkuller için ciddi yaptırımlar bulunuyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi gibi, elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek geliyor, yeni binalarda iskan yoksa elektriği yüksek tarifeden ödeniyor. Bu durumda iskan alınması zorunlu oluyor.
İskan almayan müteahhit nereye şikayet edilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com