Müteahhit iflas ederse ne olur?

iflas

Müteahhitten bir daire alındıktan ve sözleşme yapıldıktan sonra müteahhitin iflas ettiğini düşünelim. Müteahhit iflas ederse ne olur?

Müteahhit iflas ederse ne olur?
Müteahhitler, arsa sahipleri ile anlaşma yaparak burada bina inşaatı yapıyor. İnşa edilen binadan arsa sahipleri ile müteahhit daire paylaşımında bulunuyor.

Müteahhit inşa edeceği binadan kendisine düşen dairelerin satışını inşaat başlamadan, inşaat sürecinde ya da inşaat bittikten sonra satabiliyor.

Peki, müteahhitten bir daire alındıktan ve sözleşme yapıldıktan sonra müteahhitin iflas ettiğini düşünelim. Müteahhit iflas ederse ne olur?

Müteahhit iflas ederse..
İnşaat bitmeden müteahhitin iflas etmesi ve ortadan kaybolması durumunda sözleşmeyi imzalayan 3. şahıslar, arsa sahibi ile karşı karşıya kalıyor. Arsa sahibi müteahhitin iflasını öne sürerek sözleşmeyi iptal etmek isteyebiliyor.

Bu gibi durumlarda, arsa sahibine karşı dava süreci de başlatılabiliyor. İnşaat çalışmalarına başlanan ancak tamamlanamayan taşınmaz için “sebepsiz zenginleşme” davası açılabiliyor.

Buna karşın taraflar, müteahhite karşı da tazminat davası açabiliyor. Alınacak ilam sonucu yükleniciye karşı kesinleşen alacak için yapılacak takipte, yüklenicinin arsa sahibinden olan sebepsiz zenginleşme faydalı ve zorunlu masraflar alacağına haciz konulabiliyor.

 

Müteahhit geç teslim nedeniyle kira öder mi?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*