Müşterek tapu; müşterek mülkiyet ile sahip olan paydaşların sahip olduğu tapuya müşterek tapu olarak karşımıza çıkıyor. Peki müşterek tapunun satışı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Müşterek mülkiyet ile sahip olan paydaşların sahip olduğu tapuya müşterek tapu müşterek tapu olarak karşımıza çıkıyor. Müşterek mülkiyet ise, bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda ortaya çıkıyor.
Müşterek mülkiyette kişiler söz konusu olan mülke belirli paylar ile sahip oluyor.Hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu yerin müstakil tapulu olduğu anlamına gelmiyor. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de hisse yazılı oluyor. Peki müşterek tapunun satışı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Müşterek tapunun satışı için müşterek tapu sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için izale-i şuyu davası açabiliyor.
İzale-i şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, mülkün bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile mülkün satılarak ücretin paydaşlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor.
Müşterek tapu sahiplerinden sadece biri dahi izale-i şuyu davası açmak istese, dava açılabiliyor ve mahkeme mülkün satışını yapabiliyor.Ancak payın bir üçüncü kişiye satışı halinde diğer paydaşların öncelikle alım hakkı bulunuyor.
Şufa hakkı olarak da bilinen ön alım hakkı; bir mülkün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak, hissedarlık esasına göre, hissedarların birbirlerine karşı olan haklarını ifade ediyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com