Müşterek tapunun ayrılması!

Müşterek tapunun ayrılması

Müşterek tapunun ayrılması işlemleri Tapu Dairesinde gerçekleştiriliyor. Peki müşterek tapu nasıl ayrılır? İşte müşterek tapunun ayrılması…

Müşterek mülkiyet ile sahip olan paydaşların sahip olduğu tapuya müşterek tapu adı veriliyor.Taşınmaz mala bu şekilde sahip olunması halinde; tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.

Hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu yerin müstakil tapulu olduğunu göstermiyor. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de hisse yazı oluyor.

Müşterek tapunun ayrılması söz konusu olabiliyor.Peki müşterek tapu nasıl ayrılır? İşte müşterek tapunun ayrılması..

Müşterek tapu ayırmak için tapu dairesine müracaat ediliyor. Gayrimenkule sahip olan hissedarların gerekli belgeleri temin etmesi ve tapu ayırma masraflarını da ödemesi gerekiyor.

Müşterek tapu ayırma işlemleri için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:
1. Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,

2. Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,

3. İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,

4. Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.

5. Taşınmaz malların niteliği bina ise deprem sigortası aranır.

Müşterek tapu ayırma masrafları ise şu şekilde:
a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)

b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)

c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)

Müşterek tapunun satışı nasıl olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com