Müşterek tapu nedir?

tapumüşterek

Müşterek mülkiyet hakkı, bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda doğuyor. Peki, müşterek tapu nedir?
Müşterek tapu nedir?
Tapu belgeleri mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet hakkının kim veya kimlerde olduğunu gösteriyor. Tapu bir kimseye ait olabildiği gibi birden fazla kimseye da ait olabiliyor.

Müşterek mülkiyet ile sahip olan paydaşların sahip olduğu tapuya müşterek tapu deniyor. Müşterek mülkiyet hakkı, bir malı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda doğuyor.

Mal sahiplerine tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.

Bu şekilde ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de hisse yazılı oluyor. Müşterek tapu örneği;

Müşterek tapu örneği..
Tapu belgesinde malik sütununda sadece bir kişi yazılı olup da karşısında 1/3, 1/5 gibi bir hisse yazılı değilse taşınmazın tamamı adı yazılı kişiye ait sayılıyor. Hisse yazılı ise hisse kadar sahibisiniz demektir.

Hisseli taşınmazlarda hissedarların belli bir yerleri olmayıp tüm paydaşlar taşınmazın her köşesine, hatta her zerresine ortak durumunda oluyor.

Müşterek mülkiyette hissedarlar mülk üzerinde “Şurası benim.” diyemiyor. Ancak kendi aralarında anlaşarak noter aracılığı ile yerler tespiti yapabiliyor.

Yapılan noter anlaşması tapu siciline şerh ettirebiliyor. İmar durumu uygunsa, yani belediye izin verirse haritaya bağlayıp, yerlerini tamamen de ayırabilir, müstakil tapu alabilirler.

 
Tapuda isim tashihi nasıl yapılır?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*